Waarom is het belangrijk om je software tijdig te updaten?
Waarom is het belangrijk om je software tijdig te updaten?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
04/07/2023
2 min
0

Je software tijdig updaten: voorkom dat criminelen je voor zijn!

04/07/2023
2 min
0

Een pop-up voor een software-update verschijnt vaak wanneer je net lekker aan het werk bent. Hoe snel ben je niet geneigd om de melding weg te klikken? Toch is dat niet handig, want door software of een apparaat direct te updaten, voorkom je aanvallen door cybercriminelen. Dankzij updates repareer je kwetsbaarheden in je software en dat is noodzakelijk om veilig te kunnen werken. 

Wat gebeurt er als je je software en slimme apparaten niet tijdig voorziet van de nieuwste updates?

Waarom software updaten?

Software updaten helpt je om apparaten veilig te gebruiken. Het updaten van software doe je om IT-systemen actueel te houden. Denk aan het besturingssysteem en de webbrowser van een computer. Daarnaast voer je ook updates uit op je smartphone, tablet en andere slimme apparaten. 

Behalve functionaliteitsupdates die software stabieler en mooier maken, zijn er ook beveiligingsupdates die kwetsbaarheden in je software repareren. Door direct te updaten, verzeker jij je dus van veilige software.

Welke kansen zijn er voor cybercriminelen wanneer je software niet tijdig update?

Voer je updates in software niet tijdig uit, dan geef je cybercriminelen ruimte om daar misbruik van te maken. Digitale aanvallers komen vaak binnen via een zwakke plek in je bedrijfs- of thuisnetwerk. Het stelen van data en financiële gegevens is iets wat regelmatig voorkomt. 

Netwerken of apparaten besmetten met mal- en ransomware (gijzelsoftware) komt ook vaak voor. Hierdoor kunnen cybercriminelen bestanden versleutelen die pas worden vrijgegeven wanneer er een grote som losgeld wordt betaald.

Waarom is het belangrijk om je software tijdig te updaten?

Wat zijn de gevolgen wanneer cybercriminelen binnenkomen na een niet-uitgevoerde update?

Gebruik je verouderde software, dan betekent dit dat er sprake is van een lek. Dit is iets wat criminelen ook weten en daarom is het uitvoeren van updates noodzakelijk. Eind december 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door een aanval met ransomware. Een onderzoek toonde aan dat er sprake was van aantal zwakheden in de IT-infrastructuur van de Universiteit Maastricht. 

Bovendien werd er niets gedaan met meldingen die een virusscanner gaf. Dit leidde ertoe dat cybercriminelen allerlei systemen versleutelden die werden vrijgegeven nadat er € 197.000,- aan losgeld werd betaald.

Let op bij alle soorten updates

Het is belangrijk om software op alle apparaten tijdig te updaten. Dit geldt voor computers, laptops, desktops, smartphones, maar ook routers, websites, slimme apparaten en bedrijfsnetwerken. Eigenlijk gaat het om alle systemen die regelmatig verbinding hebben met internet. Er schuilt namelijk een groot risico in apparaten die 24/7 met internet verbonden zijn en om die reden is tijdig updaten cruciaal. 

Cyberveilig

Tips om cybercriminelen een stap voor te zijn

Wil je cybercriminelen slim af zijn? Zorg dat je functionaliteits- en beveiligingsupdates direct uitvoert. Dit geldt voor bedrijven én particulieren. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat cybercriminelen kunnen binnendringen op je netwerk. Controleer daarom of je apparaten en software up-to-date zijn. 

Is dit niet geval, installeer dan direct de meest recente beveiligingsupdates. Schakel verder automatische updates in zodat software en apparaten draaien op de meest recente versie. Verder doen bedrijven er goed aan om een policy op te stellen hoe om te gaan met updates binnen de organisatie. Zorg ervoor dat je een overzicht maakt/hebt waarbij een inventarisatie is welke apparaten er zijn met welke software en welke versie. Maar een update plan die uitgevoerd moet worden. Dit kan in een Configuration Management Database.

Conclusie: draag zorg voor tijdige updates

Cybercriminelen geen enkele kans geven om je bedrijfs- of thuisnetwerk binnen te dringen? Update tijdig software en apparaten om eventuele lekken snel op te sporen en te repareren. Hoe sneller je updates doorvoert, hoe kleiner de kans dat cybercriminelen je aanvallen met mal- of ransomware.

Reacties