Het grootste gevaar wat schuilt in de digitale wereld is gehackt worden. Gehackt worden kan betekenen dat een cybercrimineel jouw wachtwoord heeft gestolen en daarmee inlogt op een social media-account of zelfs computer en op deze manier toegang heeft.
Maar de andere manier van hacken is om daadwerkelijk een stukje kwaadaardige software te installeren op jouw computer of telefoon en via deze software op afstand toegang krijgen tot jouw systeem. Dit stukje kwaadaardige software heet malware, "malicious (kwaadaardig) software".
Maar hoe kan dit en wat kun je ertegen doen?
Wat is Malware?
Malware, een samentrekking van de woorden "malicious" (kwaadaardig) en "software", verwijst naar elk type software dat is ontworpen om schade toe te brengen aan een computer, server, netwerk of gebruiker. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder virussen, wormen, trojans, ransomware, spyware en adware.
Virussen infecteren bestanden en verspreiden zich vervolgens door andere bestanden op een computer of netwerk aan te tasten. Wormen zijn vergelijkbaar, maar verspreiden zich autonoom zonder de noodzaak van een geïnfecteerd bestand. Trojans doen zich voor als legitieme software om toegang te krijgen tot systemen en gevoelige informatie te stelen. Ransomware versleutelt bestanden en eist losgeld voor het herstellen ervan. Spyware verzamelt stiekem informatie over een gebruiker en adware toont ongewenste advertenties.
Malware is een middel voor cybercriminelen om toegang te verkrijgen tot systemen om potentieel schade aan te richten. Het doel voor cybercriminelen kan zijn, vernietigen van gegevens, gevoelige data stelen, meekijken met de webcam om intieme beelden op te nemen, meekijken als jij internetbankiert om vervolgens al het geld te stelen, en ga zo maar door.
Hoe komt malware binnen?
Hoe werkt malware?
Het is goed om te realiseren dat malware altijd een kwetsbaarheid van het systeem nodig heeft om überhaupt geïmplementeerd oftewel geactiveerd te kunnen worden. Er bestaan technieken waarbij er een kwetsbaarheid wordt gebruikt die nog niet is ontdekt, dat noem je zero-day. Maar over zulk soort geavanceerde aanvallen hoeven de meeste mensen zich geen zorgen te maken.
Daarnaast heeft malware vaak een actie nodig van de gebruiker om geactiveerd te kunnen worden. Bijvoorbeeld als de cybercrimineel malware heeft verstopt in de macro’s van een Word-bestand en de gebruiker activeert deze macro’s, dan wordt de malware geactiveerd.
Er zijn dus verschillende manieren waarop malware binnen kan komen:
- Doordat gebruiker gratis software download met daarin heimelijke malware.
- Door het bezoeken van websites die geïnfecteerd zijn met malware.
- Klikken op een neppe foutmelding of pop-up venster waarna er malware wordt gedownload.
- Klikken op een phishing link of e-mailbijlage die malware bevat.
- Inprikken van een USB-stick gevonden op een parkeerplaats waar malware op staat.
Hoe kun je jezelf beschermen?
Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen malware:
Gebruik betrouwbare antivirussoftware
Installeer en update regelmatig antivirussoftware op al je apparaten. Deze programma's zijn ontworpen om malware te detecteren en te verwijderen.
Houd je besturingssysteem en software up-to-date
Zorg ervoor dat je besturingssysteem en alle geïnstalleerde programma's regelmatig worden bijgewerkt. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken die door malware kunnen worden misbruikt. Dit is het allerbelangrijkste om te doen en om jezelf te wapenen tegen malware.
Wees voorzichtig met e-mailbijlagen en links
Open geen bijlagen of klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders. Deze kunnen malware bevatten of leiden naar kwaadaardige websites.
Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie
Gebruik unieke, complexe wachtwoorden voor al je accounts en schakel waar mogelijk tweefactorauthenticatie in. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts.
Maak regelmatig back-ups
Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden en bewaar deze op een externe schijf of in de cloud. Als je slachtoffer wordt van ransomware, heb je nog steeds toegang tot je gegevens.
Wees alert op Social Engineering
Wees voorzichtig met wat je deelt online en met wie je communiceert. Cybercriminelen gebruiken vaak social engineering technieken om gebruikers te misleiden en malware te verspreiden.
Gebruik een firewall
Schakel de ingebouwde firewall van je besturingssysteem in of installeer een externe firewall om ongeautoriseerde toegang tot je netwerk te voorkomen.
Door deze eenvoudige maar effectieve maatregelen te volgen, kun je jezelf beschermen tegen malware en je digitale veiligheid versterken. Wees altijd alert en blijf op de hoogte van de nieuwste bedreigingen en beveiligingspraktijken om jezelf en je gegevens te beschermen.