Wat is een DDoS-aanval en hoe voorkom je dit?
Wat is een DDoS-aanval en hoe voorkom je dit?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
02/28/2024
2 min
0

Wat is een DDoS-aanval en hoe voorkom je dit?

02/28/2024
2 min
0

Naast ransomware is de Distributed Denial of Service (DDoS) aanval een van de meest voorkomende cyberaanvallen voor bedrijven. Maar wat houdt een DDoS-aanval precies in en hoe kun je jezelf of je organisatie beschermen tegen deze dreiging? Laten we eens dieper ingaan op deze kwestie.

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval is een vorm van cyberaanval waarbij een grote hoeveelheid verkeer wordt gegenereerd en gericht op een specifiek doelwit, zoals een website, server of netwerk. Het doel van een DDoS-aanval is om de beschikbaarheid van de diensten of bronnen van het doelwit te verstoren door ze te overbelasten met verkeer, waardoor ze onbereikbaar worden voor legitieme gebruikers.

Voorbeelden zijn:

  • De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is in januari 2023 getroffen door een cyberaanval door de pro-Russische hackersgroep Killnet.
  • Door DDoS aanvallen werkte de CoronaCheck-app niet en konden we geen test- en prikafspraken maken bij de GGD

Hoe werkt een DDoS-aanval?

DDoS-aanvallen worden vaak uitgevoerd door een netwerk van geïnfecteerde computers, ook wel bekend als een botnet, die worden gecoördineerd door een aanvaller. Deze geïnfecteerde computers, vaak verspreid over de hele wereld, worden gebruikt om enorme hoeveelheden verkeer naar het doelwit te sturen, waardoor de infrastructuur overbelast raakt en crasht onder de druk.

De gebruikers van deze geïnfecteerde computers, weten vaak niet dat ze onderdeel zijn van een botnet.

Ook gebruiken ransomware criminelen dit steeds vaker als driedubbele afpersingsmiddel:

Hoe werkt een DDoS- aanval?

Hoe kun je een DDoS-aanval voorkomen?

Het voorkomen van een DDoS-aanval kan een uitdaging zijn vanwege de technische complexiteit en omvang van de aanvalsmethoden. Er zijn echter enkele maatregelen die je kunt nemen om jezelf of je organisatie te beschermen:

DDoS-beschermingsservices

Overweeg het gebruik van DDoS-beschermingsservices van gespecialiseerde aanbieders. Deze services kunnen verkeer filteren en onderscheiden tussen legitiem en kwaadaardig verkeer, waardoor je infrastructuur wordt beschermd tegen overbelasting.

Netwerkmonitoring

Houd je netwerkverkeer nauwlettend in de gaten om verdachte patronen of ongewoon hoge volumes van verkeer te detecteren. Vroegtijdige detectie kan helpen bij het snel reageren op een aanval en het minimaliseren van de schade.

Firewalls en Intrusion Prevention Systems (IPS)

Implementeer firewalls en IPS-systemen om kwaadaardig verkeer te blokkeren voordat het je netwerk bereikt. Deze beveiligingsmaatregelen kunnen helpen bij het verminderen van de impact van een DDoS-aanval.

Schakel DDoS-mitigatieprotocollen in

Veel netwerkapparaten en servers bieden DDoS-mitigatieprotocollen die kunnen helpen bij het verminderen van de impact van een aanval. Zorg ervoor dat deze protocollen zijn ingeschakeld en geconfigureerd volgens de beste praktijken.

Capaciteitsschaalbaarheid

Schaal je infrastructuur capaciteit op tijdens piekmomenten om te voorkomen dat je netwerk overbelast raakt bij een aanval. Dit kan het effect van een DDoS-aanval verminderen door de extra belasting te absorberen.

Cyberveilig

Conclusie

Een DDoS-aanval kan verwoestende gevolgen hebben voor individuen en organisaties, variërend van financiële verliezen tot reputatieschade. Het is daarom essentieel om proactief te zijn en maatregelen te nemen om jezelf of je organisatie te beschermen tegen deze dreiging. Door het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen en het inschakelen van gespecialiseerde beschermingsdiensten, kun je de kans op een succesvolle DDoS-aanval aanzienlijk verminderen en de continuïteit van je activiteiten waarborgen.

Reacties