Hoe gebruik je een Authenticator App en wat is het precies?
Hoe gebruik je een Authenticator App en wat is het precies?
Wachtwoorden
Gina Doekhie
Wachtwoorden
02/14/2024
2 min
0

Hoe gebruik je een Authenticator App en wat is het precies?

02/14/2024
2 min
0

Gebruik jij alleen nog maar een wachtwoord om in te loggen op jouw account? Dan zijn jouw persoonlijke gegevens niet veilig. Het wachtwoord alleen is niet langer voldoende om onze persoonlijke gegevens te beschermen tegen kwaadwillende indringers. Omdat wachtwoorden gekraakt kunnen worden, of jouw wachtwoord is gelekt doordat een bedrijf is gehackt waar jij een account had.

Hier komt de Authenticator App om de hoek kijken als een krachtig hulpmiddel om de beveiliging van je online accounts te versterken. Maar wat is een Authenticator App precies en hoe gebruik je deze?

Wat is een Authenticator App?

Een Authenticator App is een beveiligingstool die een extra laag van bescherming biedt voor je online accounts. Het maakt gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA), ook bekend als multifactorauthenticatie (MFA), om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je accounts, zelfs als je wachtwoord in verkeerde handen valt. 

In plaats van alleen te vertrouwen op iets dat je weet (wachtwoord), vereist 2FA ook iets dat je hebt. Dit kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door middel van een unieke code zijn die je krijgt in een sms-berichtje. Hackers kunnen sms-codes via een zeer gerichte aanval onderscheppen, maar voor de meeste mensen is deze beveiliging voldoende. Een andere, veiligere manier van tweestapsverificatie is het gebruik van een Authenticator App. Hierbij genereer je een unieke code met de Authenticator App om in te loggen.

Hoe gebruik je een Authenticator App en wat is het precies?

Hoe werkt het?

Hoe werkt een Authenticator App?

Twee-factor authenticatie instellen

Als eerst stel je twee-factor authenticatie in op de desbetreffende dienst zoals Facebook, Instagram, Gmail of een andere account. Voor elke dienst staat deze optie ergens in de instellingen. Bijvoorbeeld voor Instagram staat deze optie in: Instellingen en privacy > Accountcentrum > Wachtwoord en beveiliging > Tweestapsverificatie. Zoek voor elke dienst uit waar je de optie kan vinden en stel deze in, samen met de Authenticator App door de stappen hieronder te volgen.

Authenticator App installeren

De tweede stap is het kiezen en installeren van een Authenticator App op je mobiele apparaat. Populaire apps zijn Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Authy en meer. Deze apps zijn vaak gratis beschikbaar in de AppStore of Playstore-winkels.

Je account koppelen

Nadat je de Authenticator App hebt geïnstalleerd, moet je deze koppelen aan je online accounts die 2FA ondersteunen. Dit wordt meestal gedaan door een QR-code te scannen die door de betreffende dienst wordt verstrekt.

Tijdelijke code genereren

Wanneer je inlogt op een gekoppeld account, zal de Authenticator App een unieke tijdelijke code genereren. Deze code verandert in de tijd en is slechts een korte periode geldig.

Code invoeren

Vul de gegenereerde code in het daarvoor bestemde veld in tijdens het inloggen op je account. Deze stap bevestigt je identiteit en geeft je toegang tot je account.

Cyberveilig

Voordelen van het gebruik van een Authenticator App:

Dit zijn de grootste voordelen van het gebruik van een Authenticator App:

Extra beveiligingslaag

De Authenticator App biedt een extra beschermingslaag bovenop je wachtwoord, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts.

Tijdgevoelige codes

De gegenereerde codes zijn slechts voor een beperkte tijd geldig, waardoor de kans op hergebruik of diefstal aanzienlijk wordt verminderd.

Geen afhankelijkheid van sms-berichten

In tegenstelling tot SMS-gebaseerde 2FA, is de Authenticator App niet afhankelijk van mobiele netwerken, wat het veiliger maakt en je toegang geeft, zelfs als je geen mobiele ontvangst hebt.

Conclusie:

Het gebruik van een Authenticator App is een eenvoudige en effectieve manier om de beveiliging van je online accounts te versterken. Door de implementatie van twee-factorauthenticatie toe te voegen aan je beveiligingsroutine, bescherm je niet alleen jezelf tegen ongeautoriseerde toegang, maar ook alle klantgegevens die jij hebt in jouw mailbox bijvoorbeeld. 

Je draagt ook bij aan het creëren van een veiligere online omgeving voor iedereen. Omdat hackers met toegang via jouw account ook andere slachtoffers kunnen maken uit jouw naam. Dus waar wacht je nog op? Neem de controle over je online veiligheid en stel nu twee-factorauthenticatie in op alle accounts waar mogelijk met gebruik van een Authenticator App!

Reacties