Waarom cybercriminaliteit toeneemt en wat jij ertegen kunt doen
Waarom cybercriminaliteit toeneemt en wat jij ertegen kunt doen
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
10/31/2023
3 min
0

Waarom cybercriminaliteit toeneemt en wat jij ertegen kunt doen

10/31/2023
3 min
0

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd is, blijkt ook de duistere zijde van het internet een steeds grotere rol te spelen. Cybercriminaliteit is de laatste jaren exponentieel toegenomen, en dit roept de vraag op waarom dat zo is. Meer dan 64 procent van de wereldbevolking is online actief en er zijn het afgelopen jaar 147 miljoen nieuwe internetgebruikers bijgekomen. [bron]

Uiteraard is door de digitalisering van de wereld een reden waarom cybercriminaliteit toeneemt. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom cybercriminaliteit blijft groeien en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Digitalisering: De nieuwe norm

Digitale technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Van online winkelen tot telewerken, we vertrouwen steeds meer op technologie. Cybercriminelen begrijpen dit maar al te goed en zien een gouden kans om gevoelige informatie te stelen. Het is daarom essentieel om je bewust te zijn van de risico's en veiligheidsmaatregelen te nemen.

Anonimiteit, het Dark Web

Het internet biedt een zekere mate van anonimiteit, wat cybercriminelen in staat stelt hun duistere praktijken uit te voeren zonder gemakkelijk te worden opgespoord. Maar vergeet niet dat dit tweesnijdend zwaard ook voor jou werkt. Zorg voor een sterke online beveiliging, wees bewust van je digitale voetafdruk en denk na voordat je persoonlijke informatie deelt.

Lees ook: Hoe kun je je wachtwoorden het beste opslaan?

Cyberveilig

De coronapandemie

Dit is eigenlijk onderdeel van de steeds meer digitale wordende wereld, maar ook door corona is thuiswerken de norm geworden. Minder mensen komen fysiek bij elkaar of naar kantoor. Kantoren werken flex, waardoor je niet eens meer bij je eigen team kan zitten als je te laat binnenkomt. En alles gebeurt tegenwoordig via Teams online. Voor cybercriminelen biedt dit kansen om digitaal vertrouwen te winnen of om zich zelfs voor te doen als een medewerker of CEO.

Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime

Door de digitalisering van de wereld, gaan traditionele boeven ook cybercrime plegen. Zij zien daar veel meer kansen in dan een huis inbreken. Om een huis in te breken, moet je posten moet je fysiek binnenkomen en dan nog hopen dat er iets van waarde ligt in het huis. En ook nog veel risico lopen dat je op heterdaad betrapt wordt. Maar digitaal inbreken kan comfortabel via je eigen slaapkamer, niemand die jou ziet en je kan duizenden slachtoffers in 1 minuut bereiken.

Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime

Meer tools beschikbaar, RAAS, PHAAS, CAAS

Op Darkweb fora via Telegram en via andere wegen kunnen cybercriminelen elkaar digitaal ontmoeten. Ze kunnen kennis met elkaar delen, maar ook hun services aanbieden. Bijvoorbeeld het inhuren van een hacker:

Hackers Dark Web

Ook kunnen hele technische hackers kunnen code verkopen via darkweb marktplaatsen. Bijvoorbeeld een ransomware kit of een phishing kit, met handeling. Of zelfs als je er niet uitkomt helpt de technische hacker jou om de aanval op te zetten. Dit noem je ook wel cybercrime-as-a-service, of ransomware-as-a-service of phishing-as-a-service. Heel handig toch?

Uiteraard zijn deze ontwikkelingen zorgwekkend, maar dus heel lucratief voor criminelen die digitale criminaliteit willen uitvoeren. Ze krijgen gewoon hulp. Maar dit betekent niet dat je machteloos bent. Door jezelf te blijven informeren en beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je gegevens beschermen.

De sleutel tot het beheersen van cybercriminaliteit is bewustwording en voorbereiding. Wees je bewust van de risico's, volg het nieuws over cyberdreigingen en blijf op de hoogte van beveiligingspraktijken. Investeer in goede antivirussoftware, gebruik sterke wachtwoorden en wees voorzichtig met welke informatie je online deelt.

In een wereld waarin technologie onze levens verrijkt, moeten we ons bewust blijven van de donkere kanten van het web. De toename van cybercriminaliteit is een uitdaging, maar met de juiste kennis en voorbereiding kunnen we allemaal bijdragen aan het veiliger maken van het digitale landschap. Dus laat je niet intimideren door de schaduwen van cyberspace; bescherm jezelf en anderen, en maak van het internet een veiligere plek voor ons allemaal.

Conclusie

In een wereld die steeds digitaler wordt neemt cybercriminaliteit exponentieel toe.De digitalisering van ons leven speelt hierbij een grote rol, aangezien we steeds meer vertrouwen op technologie voor zaken als online winkelen en telewerken.De sleutel tot het beheersen van cybercriminaliteit ligt in bewustzijn en voorbereiding. We praten dan over de bewustwording van risico's, het op de hoogte blijven van cyberdreigingen en het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen.

Reacties