Hoe kun je wachtwoorden het beste opslaan?
Hoe kun je wachtwoorden het beste opslaan?
Wachtwoorden
Gina Doekhie
Wachtwoorden
03/06/2023
4 min
0

Hoe kun je wachtwoorden het beste opslaan?

03/06/2023
4 min
0

Het bijhouden van al je wachtwoorden kan overweldigend zijn. Je gebruikt je wachtwoorden voor ontzettend veel accounts. Webshops, de bank, de omgeving van de overheid en meer. De meeste mensen lukt het niet om al hun wachtwoorden te onthouden. Zeker niet wanneer ze het wachtwoord ook nog regelmatig veranderen. Of voor elk account een ander wachtwoord gebruiken.

De valkuil is dat je kiest voor een oplossing die niet 100% veilig is. Denk hierbij aan een wachtwoordenboekje, wat te stelen is of het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. In dit blog gaan we in op de vraag hoe je wachtwoorden het beste op kunt slaan. Lees je mee?

Waarom is het belangrijk om wachtwoorden goed op te slaan?

Wachtwoorden onthouden is best lastig. Toch heb je ze bijna iedere dag nodig en daarom is het belangrijk om wachtwoorden zorgvuldig op te slaan. Ze bieden je namelijk toegang tot veel belangrijke informatie en dus is goede beveiliging cruciaal. Wat je wilt voorkomen is dat jouw account wordt gehackt, waardoor cybercriminelen heel veel schade kunnen veroorzaken zoals het stelen van jouw persoonlijke informatie of jouw bankrekening plunderen.

Wat zijn de gevolgen wanneer je wachtwoorden niet goed opslaat?

Gebruik je voor iedere website of app hetzelfde wachtwoord, dan maak je het cybercriminelen extra gemakkelijk om van jouw gegevens misbruik te maken. Omdat als zij dan maar 1 wachtwoord hoeven te kraken en dan toegang hebben tot alle accounts waarbij je dit wachtwoord gebruikt. Dit geldt ook voor het gebruik van 'zwakke' wachtwoorden. Deze zijn gemakkelijk te hacken en daarmee geef je internetcriminelen volop ruimte om de sloten te kraken van de toegangsdeur tot jouw digitale identiteit.

Zijn je gegevens betrokken bij een datalek, dan ben je vatbaar voor vormen van cybercrime zoals identiteitsfraude en phishing. Maar ook voor een zogenaamde ATO (Account Take Over). Criminelen kunnen bestellingen plaatsen via je account(s), waardoor jij voor de producten betaald maar deze zelf nooit geleverd krijgt. Als bedrijf ben je vatbaar voor ransomware, CEO Fraude of Business Email Compromise.

Wachtwoorden opschrijven: handig of niet?

Wachtwoorden opschrijven en goed opbergen is een goed plan. Toch moet je er ook rekening mee houden dat het gebruik van wachtwoorden buitenshuis niet veilig is, omdat er meer kans is dat onbevoegden toegang krijgen tot jouw notitieblokje. Gebruik een notitieblok of een wachtwoordenboekje om wachtwoorden op te schrijven, maar doe dit altijd buiten het zicht van een camera of webcam. Een notitieblok kun je kwijtraken, dus bewaar het wachtwoordenboekje op een vaste plek of zelfs in een kluis. Je kan ook nog een woord bedenken die je voor elk wachtwoord toevoegt, maar niet opschrijft en alleen onthoudt.

We raden je af om wachtwoorden in een tekstbestand op je computer te bewaren. Dit tekstbestand is niet beveiligd en iedereen die toegang krijgt tot jouw computer heeft direct toegang tot het tekstbestand. Dit is riskant, omdat als jij gehackt wordt door cybercriminelen zij dit document kunnen stelen. Zij hebben dan in een klap vrij toegang tot al jouw wachtwoorden. Hetzelfde geldt wanneer je jouw wachtwoorden mailt naar jezelf, wat veel mensen doen. Of naar vrienden/familie. Als jouw e-mailaccount gehackt wordt of dat van jouw vrienden/familie hebben ze ook toegang tot deze wachtwoorden. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar, het hacken van jouw computer of e-mail. Maar het is raadzaam om alsnog jouw wachtwoorden veilig dan wel versleuteld op te slaan.

Wat is een wachtwoordmanager en welke voordelen biedt het?

Wat is een wachtwoordmanager en welke voordelen biedt het?

Een wachtwoordmanager is de veiligste manier om wachtwoorden op te slaan. Je slaat je wachtwoorden dan op in een digitale kluis. De digitale kluis is een bestand om jouw computer, maar slaat jouw wachtwoorden versleuteld op. Dit betekent dat je zonder wachtwoord de digitale kluis niet kan openen en dus lezen. Je hebt slechts één wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden. Let wel: dit moet een extreem goed wachtwoord zijn. Je wilt absoluut niet dat dit wachtwoord gekraakt wordt.

Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager?

Met een wachtwoordmanager sla je wachtwoorden op in een veilige digitale omgeving. Data in een digitale kluis is versleuteld met een sterke encryptie en daarom heel lastig te kraken door internetcriminelen. Sommige wachtwoordmanager vullen ook automatisch wachtwoorden voor je in en dus hoef je dit niet langer handmatig te doen. Verder kun je een wachtwoordmanager inzetten om wachtwoorden van bestaande accounts te veranderen. De wachtwoordmanager geeft je suggesties voor sterke wachtwoorden.

Wat zijn goede wachtwoordenmanagers?

LastPass, Dashlane, KeePass en 1Password zijn enkele voorbeelden van betrouwbare wachtwoordenmanagers. LastPass is een gratis wachtwoordmanager en helpt je om wachtwoorden veilig op te slaan in de cloud. Dashlane is ook een goede wachtwoordmanager en biedt de keuze uit verschillende (betaalde) abonnementen.

KeePass is een gratis wachtwoordmanager die wachtwoorden in een eigen bestand opslaat via je computer. .

Cyberveilig

Maak altijd gebruik van tweefactorauthenticatie

Hoe goed je wachtwoorden ook beveiligt, ze kunnen altijd in verkeerde handen vallen. Door middel van tweefactorauthenticatie verklein je het risico dat hackers ermee aan de haal gaan. Je gebruikt namelijk twee verschillende manieren om in te loggen. Vaak wordt er gekozen voor het invoeren van een wachtwoord én een authenticatiecode per sms.

Omdat jouw telefoon nodig is om in te loggen, wordt het stelen of raden van een wachtwoord een stuk lastiger.

Conclusie

Wachtwoorden gebruik je om toegang te krijgen tot de digitale wereld. Ze zijn kwetsbaar en daarom is het gebruik van een wachtwoordmanager aan te raden. Hierbij sla je al je wachtwoorden op in een digitale kluis. Met één lang en veilig wachtwoord heb je toegang tot alle benodigde websites waarvoor een wachtwoord nodig is. Bovendien worden alle wachtwoorden automatisch voor je ingevuld!

Reacties