Internet bestaat inmiddels al redelijk lang. Vroeger werd internet vooral gebruikt voor het vergaren van informatie, maar tegenwoordig doen we vrijwel alles via internet. Denk aan werken, financiële zaken regelen, pakketjes bestellen en nog veel meer. Bijna iedereen gebruikt ook de zoekmachines. Veel mensen weten echter niet dat bepaalde websites niet vindbaar zijn via de zoekmachines. Die websites staan namelijk op het dark web.
Maar wat is het dark web precies? We vertellen je in dit artikel wat het dark web is. Vervolgens bespreken we de relatie tussen het dark web en cybercriminaliteit.
Wat is het dark web en hoe is het ontstaan?
Het dark web is versleuteld en wordt niet door zoekmachines geïndexeerd doordat deze websites zijn beveiligd. Een gemiddelde internetgebruiker kan het dark web ook niet zomaar gebruiken, want je moet door meerdere encryptielagen heen. Het dark web is in eerste instantie in opdracht van het Amerikaanse leger opgericht. Ze zochten namelijk geheime communicatiemiddelen.
Tegenwoordig heeft het dark web zowel positieve als negatieve kanten. Het dark web wordt in de eerste plaats vaak gebruikt door journalisten. Niet overal in de wereld is er zoveel vrijheid als in Nederland en daarom gebruiken journalisten het dark web om vervolging of andere narigheid te voorkomen. Ook activisten maken regelmatig gebruik van het dark web. Het dark web heeft echter ook negatieve kanten. Mensen kunnen namelijk anoniem zijn (let wel: anoniem is relatief), als je het goed gebruikt, op het dark web. Daarom maken cybercriminelen er ook gebruik van.
Het dark web is veiliger dan het gewone internet als het gaat om de privacy. Daarentegen is het wel veel trager, omdat je voor verschillende encryptielagen oftewel VPN-servers heen moet.
Wat is het verschil tussen dark web en deep web?
Veel mensen denken dat het dark web hetzelfde is als het deep web, maar dat is niet het geval. Maar wat is dan het verschil? We gebruiken de ijsbergmetafoor voor een duidelijke uitleg.
In de zee zie je alleen het topje en daarom ook het spreekwoord 'het topje van de ijsberg'. Dit topje kun je zien als het gewone internet. Het is voor iedereen bereikbaar en alles is transparant.
Onder het water vind je het grootste stuk van de ijsberg. Dit noemen we het deep web. Dit is het onzichtbare gedeelte van internet dat toch veel wordt gebruikt. Het is het deel wat achter een beschermlaag zit, denk hierbij bijvoorbeeld aan een inlogpagina. Het wordt niet opgepakt door zoekmachines, maar is wel beschikbaar medewerkers van bedrijven of abonnees van bepaalde diensten. Je ziet het niet direct, maar iedereen weet dat het bestaat. Dit gedeelte van het internet wordt deep web genoemd.
Helemaal aan de onderkant van de ijsberg heb je dan het dark web. De term dark impliceert al een stukje duisternis. Het dark web is een onderdeel van het deep web. We noemen dit ook wel de derde laag van het internet.
Hoe kom je op het dark web?
Om op het dark web te komen heb je een speciale browser nodig. Hiervoor wordt TOR gebruikt: dit staat voor The Onion Router. Dit is een netwerk van VPN servers, wat bedoeld is om anoniem te communiceren. Het is zo ingericht dat data niet herleid kan worden. Het woord onion staat voor ui, en dat is niet voor niks. Om op het dark web te komen moet je door allemaal verschillende lagen van encryptie heen (de lagen van het ui).
Op het dark web gebruik je vaak de domeinextensie ".onion". Op het gewone internet kennen we dit als .nl of .com. Deze specifieke extensie is alleen toegankelijk via het Tor-netwerk.
Wie gebruiken dark web allemaal?
Eerder gaven we al even kort aan hoe het dark web is ontstaan en door wie het wordt gebruikt. In deze paragraaf zullen we wat dieper ingaan op de verschillende groeperingen die dankbaar gebruikmaken van dark web. Let wel: het dark web is toegankelijk voor iedereen, alleen het is niet altijd even veilig. Je moet weten wat je doet, wanneer je gebruikmaakt van het dark web.
Dark web als vrijheidsmiddel
De wereld kent meerdere strenge regimes en daar zijn veel activisten en dappere journalisten actief. Ze willen graag hun mening verkondigen aan de buitenwereld, maar kunnen dit niet publiekelijk te doen.
In het nieuws lees je regelmatig berichten over journalisten en activisten die worden opgepakt en vervolgens verdwijnen. Het dark web stelt ze in staat om meningen te verkondigen en kwalijke zaken aan de buitenwereld kenbaar te maken.
Het dark web en datalekken
Om de zoveel tijd lees je in het nieuws iets over datalekken. Bij een datalek komt vertrouwelijke informatie op straat te liggen. Belangrijke data kan door hackers worden gebruikt voor ongure praktijken. Denk aan identiteitsfraude of het hacken van een bankrekening. Vertrouwelijke data is om die reden ook veel geld waard. Op het dark web zijn verschillende marktplaatsen actief en daar verkopen cybercriminelen data aan geïnteresseerden.
Illegale handel in drugs en wapens
Op het dark web wordt illegaal gehandeld in wapens en drugs. Verschillende mensen zijn al opgepakt door de politie, omdat ze betrokken waren bij grootschalige drugshandel.
Forums voor cybercriminelen
Op het reguliere internet zijn veel forums actief. Daar kunnen bijvoorbeeld filmfans met elkaar discussiëren over de beste films van dit moment. Op het dark web heb je forums voor cybercriminelen. Daar wisselen ze ideeën uit en verkopen ze informatie en kwaadaardige software.
Er wordt bijvoorbeeld malware aangeboden op het dark web. Met deze kwaadaardige software kunnen ze computers en systemen hacken waarmee ze de gegevens van gebruikers kunnen stelen of gijzelen. Ook wordt cybercrime als een dienst aangeboden. Cybercriminelen stellen hun dienst beschikbaar. Cybercriminelen stellen hun dienst beschikbaar. Dit noem je Cybercrime As A Service.
Conclusie
In dit blog zijn we dieper ingegaan op het dark web. We kunnen uiteindelijk stellen dat het dark web soms voor positieve doeleinden wordt gebruikt. Activisten en journalisten uit gevaarlijke regimes profiteren van het dark web door de anonimiteit.
Het merendeel van de gebruikers van het dark web hebben echter minder goede bedoelingen. Dit zijn cybercriminelen die de anonimiteit van het dark web misbruiken.