Doxing: wat is het en wat is hier aan te doen?
Doxing: wat is het en wat is hier aan te doen?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
02/21/2024
3 min
0

Doxing: wat is het en wat is hier aan te doen?

02/21/2024
3 min
0

In januari 2022 zette anti-coronamaatregelenactivist Willem Engel de adresgegevens van Sigrid Kaag online. Dit is een van de voorbeelden van doxing, het openbaar delen van gevoelige persoonsgegevens om te intimideren. Twee jaar later, sinds 1 januari 2024, is doxing eindelijk strafbaar. Het fenomeen doxing komt steeds vaker voor en heeft potentieel verwoestende gevolgen voor individuen en gemeenschappen. 

In deze blog gaan we dieper in op wat doxing precies inhoudt, welke risico's het met zich meebrengt en wat we kunnen doen om onszelf te beschermen.

Wat is Doxing?

Doxing, afgeleid van "document tracing", is het proces waarbij een individu of groep persoonlijke informatie van een persoon verzamelt en openbaar maakt zonder diens toestemming. Deze informatie kan variëren van namen, adressen en telefoonnummers tot financiële gegevens, en zelfs privéfoto’s of beelden. Deze informatie wordt door kwaadwillende online gedeeld of in appgroepen meestal als een vorm van wraak, intimidatie, of om iemand te schaden om politieke of ideologische redenen.

Meestal zijn bekende personen slachtoffer van doxing, bijvoorbeeld door het delen van een woonadres van een politicus. Maar iedereen kan slachtoffer worden van doxing, denk aan verspreiden van persoonsgegevens in wraakporno-groepen op internet. Het is strafbaar als sprake is van opzet.

Cyberveilig

De Risico's van Doxing

De gevolgen van doxing kunnen verwoestend zijn. Slachtoffers kunnen worden blootgesteld aan online intimidatie, stalking, identiteitsdiefstal en zelfs fysiek geweld. Hun persoonlijke en professionele leven kan ernstig worden geschaad, met langdurige psychologische en emotionele impact. Bovendien kan doxing leiden tot reputatieschade, verlies van vertrouwen en tast hun veiligheidsgevoel aan. Ook vrezen ze voor de veiligheid van hun naasten.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen Doxing

Hoewel het voorkomen van doxing moeilijk kan zijn vanwege het open karakter van het internet, zijn er toch stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen:

Wees voorzichtig met je persoonlijke informatie

Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je online deelt. Vermijd het plaatsen van gevoelige informatie zoals adres, telefoonnummer en financiële gegevens op openbare profielen en social media. Maar ook een foto met als achtergrond jouw huis bijvoorbeeld kan gevoelige informatie zijn, omdat iemand op deze manier jouw adres kan achterhalen.

Controleer je privacy-instellingen

Zorg ervoor dat de privacy-instellingen van je sociale media-accounts zijn ingesteld op het hoogste niveau. Beperk wie toegang heeft tot je berichten, foto's en persoonlijke gegevens. Dit veranderd vaak van tijd tot tijd, dus check dit regelmatig en stel het opnieuw in als nodig!

Gebruik sterke wachtwoorden en beveiligingsmaatregelen

Gebruik unieke, sterke wachtwoorden voor al je online accounts en schakel indien mogelijk tweestapsverificatie in. Dit beperkt de mogelijkheid dat kwaadwillende jouw accounts kunnen hacken om gevoelige informatie te stelen.

Doxing: wat is het en wat is hier aan te doen?

Wees op je hoede voor phishing

Wees sceptisch over verdachte e-mails, berichten of telefoontjes die proberen om persoonlijke informatie van je te verkrijgen. Klik niet op verdachte links en deel geen gevoelige informatie met onbekende bronnen.

Blijf alert op online activiteiten

Houd regelmatig je online aanwezigheid in de gaten en zoek naar verdachte activiteiten of informatie die over jou circuleert. Je kan een Google-alert instellen op jouw naam bijvoorbeeld. Als jouw naam op het internet verschijnt krijg je hier een melding over. Je kan deze informatie dan eventueel laten weghalen door de verschillende platformen.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van doxing?

Ben je slachtoffer geworden van doxing? Dit kun je het beste doen:

  • Verzamel feiten; bewaar tekstberichten en e-mails en maak screenshots van posts op social media;
  • Neem contact op met de autoriteiten: Als je slachtoffer bent geworden van doxing, neem dan onmiddellijk contact op met de politie en doe aangifte.
  • Meld het incident ook bij de relevante platforms en websites waar je informatie wordt verspreid en vraag hun om de gegevens te verwijderen. Helpwanted.nl kan je hierbij helpen. Doe dit wel in overleg met de politie, want anders worden sporen wellicht gewist die relevant zijn.
  • Het is belangrijk om erover te praten, want ook emotioneel is dit een ingrijpende gebeurtenis. Praat erover en vraag hulp aan naasten of bijvoorbeeld bij Slachtofferhulp.nl.

Conclusie

Doxing is een ernstige bedreiging voor onze privacy en veiligheid online. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's en proactieve stappen te nemen om jezelf te beschermen tegen deze vorm van cyberaanvallen. Door voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie, privacy-instellingen te controleren en alert te blijven op verdachte activiteiten, kunnen we bijdragen aan een veiligere online omgeving voor onszelf en anderen.

Reacties