WhatsApp, een van 's werelds meest populaire berichten-apps, wordt nog steeds vaak gebruikt als platform voor verschillende vormen van fraude. Meestal vraagt een vriend of familielid om geld via Whatsapp, maar het betaalverzoekje leidt naar een neppe bankwebsite of je maakt geldt over naar de rekening van de cybercrimineel.
Dit is eigenlijk dus phishing via Whatsapp, maar we noemen het Whatsapp-fraude of vriend-in-nood fraude. Maar hoe kun je deze vorm van fraude herkennen en wat kun je eraan doen? Laten we eens kijken.
Wat is WhatsApp-fraude?
WhatsApp-fraude bestaat eigenlijk uit twee typen vormen van phishing: met hack of zonder hack. In de variant met hack, worden Whatsapp accounts gehackt en met het gehackte Whatsapp-account proberen vrienden en familie te misleiden om geld over te maken.
In de variant zonder hack, doen ze zich voor als een vriend of familielid maar wel met een ander nummer. Meestal krijg je dan een berichtje met daarin: “Papa, mijn telefoon is in de wc gevallen en ik moet met spoed een nieuwe. Kan je mij geld sturen?”.
Bron: cybercrimeinfo.nl
Vaak willen ouders hun zoon of dochter onmiddellijk helpen en maken dus het geld over.
Hoe herken je WhatsApp-fraude?
Het herkennen van WhatsApp-fraude vereist alertheid, logisch en kritisch denken. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen om op te letten:
Ongebruikelijke verzoeken om geld
Wees op uw hoede voor berichten waarin onverwacht om geld wordt gevraagd, vooral als het verzoek gepaard gaat met een urgentie of een verhaal dat dringende actie vereist.
Identiteitsvervalsing
Fraudeurs kunnen de identiteit van vrienden of familieleden nabootsen om vertrouwen te winnen. Als het bericht ongewoon lijkt of als de persoon om iets vraagt dat niet typisch is voor hen, wees dan voorzichtig en verifieer de identiteit via een ander kanaal. Bijvoorbeeld fysiek langs gaan, of de vriend of vriendin van jouw zoon of dochter bellen.
Slechte grammatica en spelling
Let op slechte grammatica of spelling in berichten, aangezien dit een teken kan zijn van een frauduleus bericht, vooral als het afkomstig lijkt te zijn van een bekende.
Wat kun je doen tegen WhatsApp-fraude?
Als je vermoedt dat je te maken hebt met WhatsApp-fraude, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:
Verifieer de identiteit
Als het verzoek om geld of informatie afkomstig lijkt te zijn van een bekende, neem dan contact met hen op via een ander kanaal, zoals telefoon of e-mail, om hun identiteit te verifiëren voordat je actie onderneemt.
Meld de fraude
Rapporteer verdachte berichten onmiddellijk aan WhatsApp door het gesprek te markeren als spam of aan de fraudehelpdesk. Doe ook aangifte bij de politie als je geld hebt overgemaakt.
Geen geld overmaken via Tikkie en betaalverzoeken
Maak geen geld over via tikkies en betaalverzoeken als je het niet vertrouwd. Maar log zelf in op jouw internetbankierenapp en maak het geld over naar het bankrekeningnummer dat je kent van die vriend of familielid.
Wees voorzichtig met persoonlijke informatie
Wees voorzichtig met persoonlijke informatie delen op social media zoals Facebook. Vaak gebruiken cybercriminelen deze informatie in Whatsapp-fraude.
Twee-stapsverificatie
Stel twee-stapsverificatie in op Whatsapp, er wordt dan af en toe om een extra code gevraagd om te verifiëren dat jij het bent. Ook kan er dan niet zomaar Whatsapp geïnstalleerd worden op een ander apparaat.
Conclusie
Het is belangrijk om alert te blijven en logisch na te denken bij het gebruik van WhatsApp en andere online platforms. Belangrijkste is om alles te verifiëren via een ander kanaal dan Whatsapp, vooral als het om betaling doen gaat. Stel twee-stapsverificatie in zodat jouw Whatsapp moeilijk te hacken is. Door bewust te zijn van de risico's en te weten hoe je WhatsApp-fraude kunt herkennen en aanpakken, kun je jezelf en anderen beschermen tegen mogelijke oplichting.