Tinyurl Virus: wat is het en hoe voorkom je het?
Tinyurl Virus: wat is het en hoe voorkom je het?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
06/11/2024
3 min
0

Tinyurl Virus: wat is het en hoe voorkom je het?

06/11/2024
3 min
0

In de digitale wereld zijn URL-verkortingsdiensten zoals TinyURL, Bitly en anderen populair geworden vanwege hun vermogen om lange en ingewikkelde webadressen te verkorten tot handzamere links. Hoewel deze diensten nuttig zijn, zijn ze helaas ook misbruikt door cybercriminelen om schadelijke inhoud te verspreiden, bekend als de "Tinyurl Virus".

Een Tinyurl Virus verwijst niet naar een specifiek virus, maar naar elke vorm van malware die via verkorte URL's wordt verspreid. Wanneer gebruikers op een dergelijke verkorte link klikken, kunnen ze onbewust naar een kwaadaardige website worden geleid die malware downloadt naar hun apparaat, phishingaanvallen uitvoert of hen blootstelt aan andere online bedreigingen.

Het is dus eigenlijk hetzelfde als phishing, maar is de link verhuld door een URL-verkortingsdienst.

Cyberveilig

Hoe werkt het?

Cybercriminelen misbruiken URL-verkortingsdiensten door een schadelijke website te verbergen achter een ogenschijnlijk onschuldige verkorte link. De gebruiker klikt op de verkorte URL, vaak zonder te weten waar deze daadwerkelijk naartoe leidt, en komt terecht op een schadelijke website. Hier kan de gebruiker worden misleid om persoonlijke informatie in te voeren of kan er automatisch malware worden gedownload.

Signalen van een Tinyurl Virus

Als je vermoedt dat je apparaat is geïnfecteerd door een Tinyurl Virus, zijn hier enkele veelvoorkomende signalen:

 • Onverwachte pop-ups en advertenties
 • Trage prestaties van je computer of mobiele apparaat.
 • Ongewenste software die plotseling verschijnt.
 • Veranderingen in je browserinstellingen, zoals een gewijzigde startpagina.
 • Ongebruikelijke activiteit op je online accounts.

Hoe inspecteer je een verkorte URL?

Je kan een verkorte URL niet als een normale URL onderzoeken, waarbij je een domeinnaam hebt en een top-leveldomein zoals www.rabobank.internetbankieren.nl. Waarbij internetbankieren.nl de website is waar deze link naartoe gaat en niet naar de website van de Rabobank.

Met een verkorte URL kan je wel een URL-preview service gebruiken om de link te inspecteren.

 • Voor Bitly URLs kan je een “+” achter de URL plakken: https://bit.ly/3VywOSf+                    
 • Voor TinyURL kan je het woord “preview” voor de link plakken: https://preview.tinyurl.com/bdc4nevr

Als je deze preview links opent in een webbrowser zie je eerst waar de link naartoe gaat. Vanaf daar kan je beslissen of je doorklikt naar de daadwerkelijke website.Maar om het nog makkelijker te maken kan je ook Checkjelinkje gebruiken! Plak daar de verkorte URL in en de website vertelt jou eerst naar welke website de link naartoe verwijst.

Hoe voorkom je een Tinyurl virus?

Hoe voorkom je het?

Het voorkomen van infecties via verkorte URL's vergt nog meer waakzaamheid en het volgen van goede beveiligingspraktijken.

Gebruik een URL-preview service

Veel URL-verkortingsdiensten bieden de mogelijkheid om een voorvertoning van de daadwerkelijke link te bekijken voordat je erop klikt. Gebruik deze functie om te controleren waar de link naartoe leidt.

Controleer de bron

Klik niet blindelings op verkorte links, vooral niet als ze afkomstig zijn van onbekende of onbetrouwbare bronnen. Als je een verkorte URL ontvangt van een bekende bron maar je twijfelt, neem dan contact op met de afzender om de authenticiteit te verifiëren.

Installeer beveiligingssoftware

Zorg ervoor dat je apparaat is uitgerust met up-to-date antivirussoftware en een betrouwbare firewall. Veel beveiligingsprogramma's kunnen verdachte URL's en downloads blokkeren.

Gebruik browserextensies

Er zijn extensies beschikbaar voor browsers zoals Chrome en Firefox die verdachte verkorte links kunnen detecteren en waarschuwen voordat je erop klikt.

Wees alert op verdachte gedragingen

Als een verkorte link onverwachts verschijnt in een e-mail of bericht en je geen context hebt waarom je deze zou moeten openen, wees dan extra voorzichtig.

Educatie en bewustwording

Leer jezelf en anderen over de risico's van verkorte URL's en de beste praktijken voor online veiligheid. Kennis is een van de beste verdedigingsmechanismen tegen cyberbedreigingen.

Wat te doen als je geïnfecteerd bent?

Als je vermoedt dat je apparaat is geïnfecteerd door een Tinyurl Virus, volg dan deze stappen:

 • Voer een volledige systeemscan uit met je antivirussoftware om de malware te detecteren en te verwijderen.
 • Reset je browserinstellingen om eventuele ongewenste wijzigingen ongedaan te maken.
 • Wijzig je wachtwoorden, vooral als je vermoedt dat er sprake is geweest van een phishingaanval.
 • Schakel WiFi/internet uit en start je computer opnieuw op. Sommige malware kunnen dan niet meer functioneren.
 • Zoek professionele hulp als je niet zeker weet hoe je de malware volledig kunt verwijderen of als de infectie ernstig lijkt.

Door waakzaam te zijn en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen de gevaren van Tinyurl Virussen en andere vormen van cybercriminaliteit. Blijf altijd alert en houd je beveiligingssoftware up-to-date om een veilige online ervaring te garanderen.

Reacties