Hoe weet ik of een linkje veilig is? | No More Cybercrime
Hoe weet ik of een linkje veilig is?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
04/05/2024
3 min
0

Hoe weet ik of een linkje veilig is?

04/05/2024
3 min
0

Dagelijks worden er wereldwijd meer dan 3.000.000.000 phishing mails verzonden. Iedereen krijgt per dag misschien meerdere phishing of spam-berichten binnen. We worden gedwongen om op linkjes te klikken ook vanuit legitieme mails van bijvoorbeeld Mijn Overheid of telecomproviders. Dus hoe kun je dan weten wanneer een linkje veilig is?

In deze blog bespreken we enkele handige tips om de veiligheid van een link te beoordelen.

Controleer de bron

Voordat je op een link klikt, is het belangrijk om de bron ervan te controleren. Als de link afkomstig is van een bekende en betrouwbare website of van iemand die je kent, is de kans groter dat deze veilig is. Als je bijvoorbeeld een e-mail krijgt, controleer dan de afzender zoals het e-mailadres maar ook de inhoud van de e-mail zoals taalgebruik en aanhef. Maar ook het e-mailadres kan gespoofd zijn, dus let op meerdere dingen. Wees extra voorzichtig met links die je ontvangt via berichten op sociale media of van onbekende bronnen.

Cyberveilig

Kijk naar de URL

De URL van een link kan veel informatie verschaffen over de veiligheid ervan. Voordat je klikt kan je de URL inspecteren door met je muis over de link heen te zweven. De URL komt dan meestal links onder in beeld van jouw venster. Let op spelfouten, ongebruikelijke tekens of vreemde domeinnamen. Maar leer ook om domeinnamen te ontleden, om te kijken of deze juist is opgebouwd:

  • Correct: https://www.bankieren.rabobank.nl (rabobank.nl is het hoofddomein)
  • Fout: https://www.bankieren.rabobank.nu (.nu is niet de juiste domeinextensie)
  • Fout: https://rabobank.bankieren.net (bankieren.net is hier het hoofddomein)
  • Fout: https://www.bankieren.rab0bank.nl (er staat een cijfer 0 in plaats van de letter o)

Ook is het belangrijk om te controleren of de URL begint met "https://" en of er een slotpictogram wordt weergegeven in de adresbalk van je browser. Dit geeft aan dat de verbinding versleuteld is en dat de website waarnaar de link verwijst, veilig is.

Gebruik een linkscanner

Er zijn verschillende online tools beschikbaar die links kunnen scannen op malware, phishing of andere bedreigingen. Zoals Checkjelinkje, VeiligInternetten of URLScan. Voordat je op een link klikt, kun je deze tools gebruiken om de veiligheid ervan te controleren en mogelijke risico's te identificeren.

Verkorte links als bitly of tinyurl, zoals die vaak worden gebruikt op sociale media of in berichten, kunnen misleidend zijn omdat je niet kunt zien naar welke website ze verwijzen. Wees daarom extra voorzichtig bij het klikken op verkorte links en probeer indien mogelijk de echte URL te achterhalen voordat je besluit te klikken. Dit kan door ook de link te checken met een linkscanner zoals hierboven genoemd. Andere technieken zijn door een “+” te plaatsen achter een bit.ly linkje in de webbrowser (https://bit.ly/3VywOSf+). Of bij tinyurl de tekst “preview” voor de link te plaaten (https://preview.tinyurl.com/bdc4nevr).

Hoe weet ik of een linkje veilig is?

Wees voorzichtig met QR-codes

Ook QR-codes zijn linkjes maar dan in pixelvorm. Je kan de link waar de QR-code naar verwijst meestal eerst zien. Bijvoorbeeld met de iPhone camera zie je de URL in het geel verschijnen en daarna kan je erop klikken. Voor Android zijn er QR-code scanners waarbij je ook eerst de link te zien krijgt. Controleer deze link net als een gewone link zoals hierboven omschreven.

Analyseer de inhoud

Als de link je doorverwijst naar een website, neem dan de tijd om de inhoud van de pagina te analyseren voordat je verder gaat. Let op verdachte pop-ups, ongebruikelijke verzoeken om persoonlijke informatie of andere tekenen die kunnen wijzen op een poging tot misleiding. Je zou ook kunnen kijken naar reviews van de website, of dat er contactinformatie en een KvK noemen op staat genoemd.

Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het openen van links, zelfs als ze afkomstig zijn van vertrouwde bronnen. Het beste is zelfs om op geen link te klikken als dat niet nodig is. Een link wordt vaak verstuurd om het gemakkelijk te maken voor de gebruiken, zodat ze precies weten waar ze naartoe moeten browsen of om snel een betaling te kunnen doen. Maar vaak kan je ook via de app of door in te loggen op de website naar hetzelfde bericht van het linkje. Of je kan een betaling zelf doen door het geld over te maken via jouw internetbankierenapp. Denk daar dus bewust over na wanneer je wel en niet op een link klikt.

Door deze tips te volgen en bewust te blijven van mogelijke risico's, kun je jezelf beschermen tegen online bedreigingen en veilig blijven terwijl je surft op het internet.

Reacties