Trojaans Paard: wat is het en hoe Werkt het?
Trojaans Paard: Wat is het en Hoe Werkt het?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
07/17/2024
3 min
0

Trojaans Paard: Wat is het en Hoe Werkt het?

07/17/2024
3 min
0

Het paard van troje kennen wij in de geschiedenisboeken. Het is namelijk een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie, waarbij de Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een houten paard!

Dit woord en concept is overgenomen in de cybercrimewereld, om een stukje kwaadaardige software aan te duiden die zich voordoet als een legitiem stukje software om een systeem te kunnen hacken.

Als een cybercrimineel jouw computer of telefoon wil hacken, hebben ze daarvoor een stukje malware (kwaadaardige software) voor nodig. Dit is een uitvoerbaar bestand, waarbij een stukje software wordt geïnstalleerd op jouw computer. De cybercrimineel kan dan vanaf afstand via dat stukje software toegang verkrijgen tot jouw computer. Maar om dit stukje software te kunnen installeren op jouw computer is vaak lastig, omdat een computer het kwaadaardige stukje software kan herkennen door een anti-virusproduct of beveiligingsupdates

Daarom bestaan er verschillende soorten malware: bijvoorbeeld een virus, wormen of een trojaans paard. Elk soort heeft zijn eigen soort werking om de beveiliging te omzeilen van een computer. In dit blog, gaan we dieper in op wat een trojaans paard is.

Wat is een Trojaans Paard?

Een Trojaans paard, vaak simpelweg een "Trojan" genoemd, is een type schadelijke software (malware) die zich voordoet als een legitiem programma om toegang te krijgen tot een systeem. Net als het paard in de Griekse mythologie is een Trojaans paard in de cyberwereld ontworpen om ongemerkt een systeem binnen te dringen en kwaadaardige activiteiten uit te voeren zodra het is geactiveerd.

Hoe werkt een Trojaans Paard?

Hoe werkt een Trojaans Paard?

Een Trojaans paard werkt meestal in twee fasen: infiltratie en uitvoering.

Infiltratie

  • Vermomming - Een Trojaans paard vermomt zich als een legitiem bestand of programma. Dit kan variëren van een onschuldig ogende e-mailbijlage tot een valse software-update.
  • Verspreiding - Trojans worden vaak verspreid via e-mailbijlagen, malafide websites, peer-to-peer netwerken, en soms zelfs via sociale media. Gebruikers worden verleid om het bestand te openen of de software te installeren door het vertrouwen te wekken dat het veilig en betrouwbaar is.

 Uitvoering

  • Activering - Zodra de gebruiker het Trojaanse paard opent of installeert, wordt de kwaadaardige code geactiveerd. Dit kan onmiddellijk gebeuren of pas na een bepaalde tijd of gebeurtenis.
  • Kwaadaardige Activiteiten - De activiteiten van een Trojaans paard kunnen variëren. Sommige Trojans stelen persoonlijke en financiële informatie, anderen openen een achterdeur (backdoor) voor andere malware of cybercriminelen, en sommige kunnen zelfs de controle over het hele systeem overnemen.

Soorten Trojaanse Paarden

Er zijn verschillende soorten Trojaanse paarden, elk met hun eigen specifieke doelstellingen en methoden:

  • Backdoor Trojans - Deze Trojans openen een achterdeur in het geïnfecteerde systeem, waardoor cybercriminelen op afstand toegang kunnen krijgen en controle kunnen uitoefenen.
  • Banking Trojans -  Deze zijn specifiek ontworpen om financiële gegevens zoals bankrekeningnummers, wachtwoorden en creditcardinformatie te stelen.
  • Ransomware -  Hoewel avaak wordt verspreid via andere methoden, kan het ook een Trojaans paard zijn. Het versleutelt de bestanden van het slachtoffer en eist losgeld voor de ontsleuteling.
  • Spyware Trojans - Deze Trojans monitoren de activiteiten van de gebruiker en sturen deze informatie naar de aanvaller. Dit kan omvatten toetsaanslagen, bezochte websites, en persoonlijke berichten.

Cyberveilig

Bescherming tegen Trojaanse Paarden

  • Antivirussoftware - Installeer en onderhoud een betrouwbare antivirussoftware die regelmatig wordt bijgewerkt om nieuwe bedreigingen te detecteren en te verwijderen.
  • Wees Voorzichtig met E-mailbijlagen - Open geen bijlagen van onbekende afzenders en wees voorzichtig met onverwachte bijlagen van bekende afzenders. In een E-mail-bijlage kan een uitvoerbaar bestand verstopt zitten, bijvoorbeeld bij het inschakelen van macro’s.
  • Software-updates - Zorg ervoor dat alle software, inclusief het besturingssysteem, up-to-date is met de nieuwste beveiligingspatches. Als jij nog oude software draait, kan het zijn dat er kwetsbaarheden aanwezig zijn in software waar een Trojaans paard misbruik van maakt.
  • Download van betrouwbare bronnen - Download software en bestanden alleen van betrouwbare en officiële bronnen. Vaak wordt malware verstopt in gekraakte versies van legitiem software.
  • Firewall -  Gebruik een firewall om ongeautoriseerde toegang tot uw netwerk te voorkomen.

Conclusie

Een Trojaans paard is een verraderlijke vorm van malware die zich voordoet als een legitiem bestand om een systeem binnen te dringen en schade aan te richten.

Door waakzaam te zijn, up-to-date beveiligingssoftware te gebruiken, en voorzichtig te zijn met downloads en e-mailbijlagen, kunnen gebruikers zichzelf beschermen tegen deze dreiging. Het begrijpen van wat een Trojaans paard is en hoe het werkt, is de eerste stap in het beveiligen van uw digitale omgeving tegen dit type cyberaanval.

Reacties