Hoe beveilig je jouw laptop tegen hacken?
Hoe beveilig je jouw laptop tegen hacken?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
04/03/2023
5 min
0

Hoe beveilig je jouw laptop tegen hacken?

04/03/2023
5 min
0

We surfen heel wat af op het internet. Dat maakt ons kwetsbaar. Cybercriminelen wachten hun kans af om met kwade bedoelingen toegang te krijgen tot de gegevens op je laptop. Het is dan ook eigenlijk allang geen vraag meer of je jouw laptop moet beveiligen. De vraag is vooral hoe je dat het beste kunt doen? Dat is dan ook precies waar we het over gaan hebben in dit blog.

Waarom wil je jouw laptop goed beveiligen?

Een laptop is ideaal, je kunt overal en altijd werken. Thuis, op je werk, op school, in de trein, in een restaurant en op andere plekken. Dit is een enorm voordeel. Maar het maakt je ook kwetsbaar voor hackers wanneer je continu op andere plekken werkt en je laptop steeds aansluit op een ander netwerk. Wat je absoluut niet wilt, is dat cybercriminelen bij gevoelige gegevens kunnen.

Tegenwoordig staat op een laptop alle belangrijke gegevens uit jouw leven, denk aan:

  • toegang tot alle belangrijke (bank)rekeningen en accounts,
  • kopieën van paspoorten
  • opgeslagen wachtwoord
  • alle foto’s van jouw gezin.

Met alle data die op jouw laptop staat, ga je ook het internet op. Zodra jij jouw laptop aansluit op het internet kan je een doelwit zijn voor een cyberaanval.

Waarom is het voor cybercriminelen interessant om je laptop te hacken?

Kwaadwillende hackers willen geld aan je verdienen. Er zijn verschillende redenen waarom jouw laptop interessant is voor hackers. We hebben zo op een rij gezet:

  • Hackers kunnen via jouw laptopbinnendringen op een bedrijfsnetwerk waar nog meer gevoelige informatie staat over het bedrijf waar je werkt. Als het bedrijf via jouw laptop wordt geïnfecteerd met ransomware, kan het bedrijf failliet gaan of duizenden euro’s tot aan een miljoen aan losgeld moeten betalen. Ook zorgt het voor datalekken en grote schade aan het bedrijf.
  • Ze zijn uit op gevoelige foto's of gegevens om je af te persen door bijvoorbeeld ransomware.
  • Ze kunnen met jouw identiteitsgegevens identiteitsfraude plegen door op jouw naam telefoonabonnementen af te sluiten of andere bestellingen doen.
  • Ze kunnen door jouw laptop te hacken ook meekijken als jij internetbankiert. Met deze gegevens loggen ze in en proberen al jouw geld proberen te stelen.
  • Ze kunnen alle gegevens op jouw laptop doorverkopen aan andere cybercriminelen of gebruiken in een andere cyberaanval zoals phishing.
  • Ze kunnen malware of ransomware op je laptop installeren waardoor ze gevoelige gegevens kunnen ophalen en misbruiken.

Hackers kunnen inbreken op je laptop door:

  • Je op een phishing link te laten klikken waarmee je (onbewust) gegevens deelt met hackers.
  • Je software te laten downloaden waarmee ze inbreken op je computer
  • Gebruik te maken van helpdeskfraude, waarbij ze doen alsof ze je helpen namens een bank of organisatie, maar in de tussentijd je computer overnemen.
  • Je te hacken wanneer je op een onbeveiligd WIFI netwerk zit.
  • Je gestolen laptop te hacken
  • Het wachtwoord van je laptop of de wachtwoorden van je accounts te hacken

Hoe beveilig je jouw laptop tegen hacken?

Hoe beveilig je jouw laptop?

Je kunt je laptop op verschillende manieren beveiligen. We leggen uit welke stappen je kunt nemen om hackers de baas te blijven.

Sterk wachtwoord voor je laptop (en encryptie)

Beveilig je laptop en alle accounts die je gebruikt met sterke wachtwoorden. En schakel encryptie in voor je laptop. Word je laptop fysiek gestolen dan kan een crimineel niet zomaar inloggen. Komt een hacker toch in je laptop, dan kunnen ze in elk geval niet inloggen in belangrijke accounts. En als je encryptie aan hebt staan dan kunnen ze zonder jouw wachtwoord überhaupt geen data uitlezen.

Maak geen wachtwoord dat voor de hand ligt, zoals de naam van je kind, je geboortedatum of andere persoonlijke gegevens. Een sterk wachtwoord kan een wachtwoordzin waarin je random wachtwoorden gebruikt. Sla de wachtwoorden op in een wachtwoordmanager en beveilig deze met een masterwachtwoord.

Tegenwoordig kan je je laptop ook beveiligen met biometrie zoals een vingerafdruk op een macbook en gezichtsherkenning bij sommige Windows computers.

Apart profiel en wachtwoord voor iedereen die op de laptop werkt

Deel je jouw laptop met huisgenoten of collega's? Zorg er dan in ieder geval voor dat iedereen zijn eigen account en wachtwoord heeft. Sluit je sessie ook altijd af. Zo weet je zeker dat je gegevens privé blijven.

Gegevens op de laptop versleutelen

Je kunt nog meer zekerheid inbouwen door de gegevens op de harde schijf je laptop te versleutelen. Je kunt dan alleen met een specifiek wachtwoord de gegevens ontsleutelen. Een hacker kan wel bij de harde schijf, maar de gegevens kunnen niet gelezen worden. Zonder het wachtwoord kunnen zij niet bij de data van de laptop. Het versleutelen van gegevens kan bijvoorbeeld met het Windowsprogramma Bitlocker.

Gebruik voor al je accounts twee-factor-authenticatie

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsvereiste voor al je belangrijke accounts. In feite is het een extra slot op de deur. Je bouwt een extra beveiligingslaag in. Stel dat een hacker je wachtwoord hackt en inlogt in een belangrijk account, dan kunnen ze nog niet bij je gegevens. Naast je wachtwoord gebruik je namelijk nog een andere manier om te verifiëren dat jij degene bent die inlogt. Bijvoorbeeld door een code die je toegestuurd krijgt via een sms of een code die je krijgt via een Authenticator app. Pas als je deze hebt ingevoerd, kun je aan de slag. Zolang hackers deze code niet hebben, kunnen ze weinig beginnen.

Zorg voor een goede back-up

Niets zo vervelend als al je bestanden kwijtraken. Dit kun je voorkomen door regelmatig een back-up te maken. Deze kun je vervolgens in de cloud zetten of bewaren op een externe harde schijf. Worden je gegevens of je laptop dan gestolen, dan heb je jouw bestanden nog. Let wel: zorg dat de back-up op een plek staat die losstaat van je laptop. Anders kan de back-up ook besmet raken met kwaadaardige software (als hier sprake van is).

Zorg voor een goed antivirusprogramma

Een goed antivirusprogramma scant op virussen, malware en spyware. Het is altijd verstandig om een goed antivirusprogramma op je laptop te installeren om de grootste problemen op te sporen. Houd er wel rekening mee dat antivirusprogramma's niet alle kwaadaardige linkjes en software herkennen. Je kunt je voorstellen dat een hacker slimmer is dan dat en steeds blijft testen of een antivirusprogramma kwaadaardige software herkent. Dus blijf alert, ook als je een antivirusprogramma gebruikt.

Cyberveilig

Gebruik VPN

VPN, oftewel een Virtual Private Network, zorgt ervoor dat je anoniem kunt surfen. Dat is wel zo veilig als je gebruikmaakt van openbare wifi. Voor hackers is het mogelijk om het WiFI punt zelf te hacken of via het onbeveiligd netwerk malware verspreiden. Zij kunnen dan uiteindelijk in je laptop te kijken als jij bijvoorbeeld op een vliegveld of in de trein onbeveiligd aan het surfen bent.

Plak je webcam af

Het is raadzaam om de webcam van je laptop af te plakken. Dit klinkt misschien wat paranoïde, maar hackers zijn in staat om jouw webcam aan te zetten. Zo ontwikkelde de hackersgroep Emotet een Trojaans Paard dat de webcam aanzette zodra iemand naar porno keek. De beelden werden vervolgens gebruikt om personen af te persen. Ook kan een hacker inbreken en via de webcam bekijken of er iemand in huis is. Het is een kleine moeite om je webcam af te plakken, en je kunt er veel leed mee voorkomen.

Zet geen bestand met daarin wachtwoorden op je computer

Zorg dat wachtwoorden niet terug te vinden zijn op je computer. Dus zet je wachtwoorden niet in een Excel bestand of Word bestand op je computer. Bij voorkeur sla je ze op een in wachtwoordmanager. Deze bescherm je met tweefactorauthenticatie en een goed wachtwoord.

Installeer updates direct

Updates zijn bedoeld om je laptop steeds beter en veiliger te maken. Verouderde versies zijn kwetsbaarder. Installeer daarom altijd de laatste updates.

Gebruik van common sense

Gebruik jouw common sense. Dus klik niet zomaar op linkjes, download geen onbekende documenten of software van bronnen die je niet kent. Download software alleen van legitieme websites. En zorg dat je de laptop schoon houdt, met bijvoorbeeld CCleaner.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je zelf heel wat doen om hackers het leven zuur te maken. Door actie te ondernemen kun je met een gerust hart overal aan het werk met je laptop..

Reacties