Gehackt via Facebook: wat moet je doen [de ultieme gids]
Facebook gehackt: at nu?
Gehackt: wat nu?
Gina Doekhie
Gehackt: wat nu?
05/27/2024
6 min
0

Gehackt via Facebook: wat moet je doen?

05/27/2024
6 min
0

Je Facebookaccount is je meer waard dan je misschien doorhebt. Hier heb je al je contacten, belangrijke foto's, leuke berichten en misschien zelfs een zakelijke pagina die je beheert. Daarom is het zo eng wanneer iemand plotseling toegang heeft tot jouw pagina. Wat doe je wanneer je Facebookaccount gehakt is? Hier vind je praktische tips.

Hoe weet je of je gehackt bent op Facebook?

Soms heb je niet eens meteen door dat je Facebookaccount gehackt is. Dat merk je meestal pas wanneer de hackers daadwerkelijk met je account aan de slag gaan. Er zijn een paar signalen om op te letten. 

Iemand probeert in te loggen in je account.

Zo helpt Facebook je soms een handje door een e-mail te sturen wanneer er iemand vanaf een ander apparaat in je account is ingelogd. Zo kun je kijken of jij dat zelf was of dat er toch iemand anders toegang heeft gekregen tot je Facebookaccount. Ook bij verdachte acties krijg je een mailtje.

Een aantal voorbeelden op een rij:

Je wachtwoord wordt gewijzigd

Probeer je in te loggen en merk je dat je gebruikelijk wachtwoord ineens niet meer werkt? Dan hebben de hackers ook meteen je wachtwoord gewijzigd. Facebook stuurt je wel altijd een e-mail wanneer je probeert om je wachtwoord te veranderen. Het kan zijn dat je een mailtje krijgt met een herstelcode voor je wachtwoord. Hier moet je alert zijn, want met deze code kan de hacker je wachtwoord veranderen.

Een herstelcode in je mailboxwhere


Facebook gehackt: mail herstelcode

De hacker wijzigt je wachtwoord

Als je niet snel handelt, heeft de hacker je wachtwoord al gewijzigd en zit hij in je account.

De hacker voegt een eigen emailadres toe

Wat de hacker vervolgens doet is een eigen emailadres toevoegen aan je Facebook Account. Vanaf dat moment is het een gelopen zaak. De hacker heeft je wachtwoord gereset en je mailadres gewijzigd.

Onbekend maiiladres toegevoegd aan Facebook

Er worden berichten gepost onder jouw naam

Dan zijn er de veranderingen in je account. Misschien worden er berichten gepost onder jouw naam, waar jij niets van weet. Ook een plotselinge verandering van je profielfoto of wijzigingen van andere gegevens zijn een teken dat iemand je account gehackt heeft.

Wat zijn de gevolgen als je gehackt bent?

Het is ontzettend vervelend wanneer je Facebookaccount gehackt is. Plotseling heb je geen toegang meer tot je hele contactenlijst, waardoor je bepaalde vrienden of familieleden niet meer kunt bereiken. Natuurlijk deel je ook vaak belangrijke herinneringen op Facebook. Hackers kunnen die waardevolle foto's verwijderen of ervoor zorgen dat je er niet meer bij kunt.

Je vrienden en familie lopen ook een risico. Hackers gebruiken vaak Facebookaccounts om mensen geld afhandig te maken. Dat doen ze door gevaarlijke links te plaatsen onder jouw naam. Via die links kunnen ze weer gegevens van andere Facebookgebruikers ontvangen. Soms vragen hackers zelfs direct geld aan je Facebookcontacten. Omdat je vrienden denken dat ze met jou aan het chatten zijn, is de kans groter dat ze daadwerkelijk geld overmaken.

Dan is er nog het risico voor zakelijke gebruikers. Heb je geen toegang meer tot je bedrijfsaccount? Dan is het onmogelijk om nog via Facebook te adverteren. Maar nog vervelender is dat de hacker de betaalgegevens die gekoppeld zijn, kan misbruiken. Daar komt bovenop dat er dingen op je account geplaatst kunnen worden die jouw reputatie schaden. Zo verlies je toch ineens een belangrijke manier om in contact te komen met (potentiële) klanten.

Hieronder zie je een voorbeeld van een overname van een bedrijfsaccount.


Welke stappen moet je zetten als je gehackt bent?

In feite geldt hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans is dat je de hacker nog kunt stoppen. Zie je een mail binnenkomen zoals bovenstaande, zorg dat je direct in actie komt om het Facebook Herstel proces te starten. Hierbij moet je Facebook bewijzen dat jij het bent die inlogt, waardoor je het account nog terug kunt krijgen. Verander direct je wachtwoord en pas alle mogelijke beveiligingsmaatregelen toe.

Verder is het belangrijk om dit meteen bij Facebook te melden. Hier heb je een speciale pagina voor. Op deze pagina kun je aangeven dat je account gehackt is en een verzoek indienen om zelf weer toegang te krijgen tot je pagina. Facebook houdt je dan op de hoogte van het proces. Daarnaast kun je zelf nog een paar andere dingen doen om je gegevens te beschermen.

Waar mogelijk: je wachtwoord direct veranderen

Als je de optie nog hebt, is het slim om direct je wachtwoord te wijzigen. Door vervolgens uit te loggen op alle apparaten, hebben de hackers geen toegang meer tot je account. Gebruik je het wachtwoord van Facebook ook op andere plekken? Dan is het belangrijk om die wachtwoorden ook te vervangen. Anders krijgen de hackers ook toegang tot andere belangrijke accounts. Kies voor een sterk wachtwoord wat hackers niet zomaar kunnen hacken.

Altijd tweefactorauthenticatie instellen

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Facebook Account. Naast je wachtwoord moet je ook nog een code invoeren die naar je e-mailadres of telefoon is verstuurd. Dit kost natuurlijk meer tijd, maar is ook de beste manier om hackers buiten te sluiten. Heb je het vermoeden dat iemand toegang heeft tot je account? Stel dan direct tweefactorauthenticatie in. Bij voorkeur kies je bij tweefactorauthenticatie voor een code die je krijgt met een zogenaamde authenticator app zoals Google Authenticator. Dit is veiliger omdat als een hacker per ongeluk toegang heeft tot je mail, hij of zij alsnog je codes kan opvragen.

Mensen om je heen informeren

Soms hacken kwaadwillenden je Facebook om geld afhandig te maken van je vrienden of familieleden. Zo sturen ze misschien rare berichtjes met gekke links of het verzoek om geld over te maken. Ook kunnen hacker vreemde berichten op je pagina posten, waarin ze misschien vrienden of familieleden taggen. Breng je familie en vrienden dus op de hoogte. Zo weten ze dat ze niet voor deze trucjes moeten vallen. Ze snappen dan ook meteen dat jij niet degene bent die rare dingen op Facebook plaatst.

Kun je in contact komen met Facebook?

Contact met Facebook kan een behoorlijk ondoorgrondelijk proces lijken. Zakelijk gezien is het mogelijk om via deze link contact op te nemen met Facebook en je vraag voor te leggen. 

Hoe voorkom je dat je Facebookaccount gehackt wordt?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je Facebookaccount te beschermen. 

Tweefactorauthenticatie

Je hebt al een belangrijke optie gelezen: tweefactorauthenticatie. Dit zorgt ervoor dat iemand nooit zomaar toegang krijgt tot je account met alleen het wachtwoord. 

Er zijn ook nog een paar andere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gehackt wordt.

Wees alert op phishing

Let bijvoorbeeld op phishing. Dit is een praktijk waarbij je op een verraderlijke link klikt. Je denkt dat je misschien naar Facebook gaat, maar komt op een kopie van Facebook terecht. Probeer je daar in te loggen? Dan hebben hackers toegang tot je inloggegevens. Kijk dus altijd goed of je op de juiste website zit en klik nooit op willekeurige links.

Een sterk wachtwoord

Het helpt bovendien om een sterk, uniek wachtwoord aan te maken voor Facebook. Dit betekent dat je het wachtwoord nergens anders gebruikt. Een sterk wachtwoord is een combinatie van verschillende letters, cijfers en leestekens. Gebruik eventueel een wachtwoordkluis om die ingewikkelde wachtwoorden in op te slaan.

Let er daarnaast goed op dat je voor verschillende accounts, verschillende wachtwoorden gebruikt. Wanneer een hacker toegang blijft houden en je Facebook blijft hacken kan het ook zijn dat ze bijvoorbeeld je mailbox gehackt hebben. Het kan verstandig zijn om ook hier je wachtwoord te wijzigen en tweefactorauthenticatie voor je mail in te stellen.

Gegevens up-to-date

Een laatste stap is om je gegevens altijd up-to-date te houden. Heb je een nieuw e-mailadres of is je telefoonnummer gewijzigd? Geef dit dan ook door bij Facebook. Facebook houdt je op de hoogte van eventuele hacks via die kanalen. Ben je uit je account gesloten? Dan kun je enkel weer toegang krijgen wanneer je gegevens kloppen.             

Is mijn Facebook Account nog te redden?

Helaas, in heel veel gevallen is je Facebook Account niet meer te redden als de hackers je account binnen zijn gedrongen. Als je er snel bij bent heb je geluk, maar vaker zijn er de verhalen van mensen die hun persoonlijke en/of bedrijfspagina definitief kwijt zijn.

Zakelijk gezien is het wel lonend om een onderzoek door Facebook in te laten stellen of een Facebook Specialist mee te laten kijken.

Conclusie

Hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans is dat je de schade kunt beperken als je Facebook Account gehackt is. Nog meer geldt: 'voorkomen is beter dan genezen'. Zorg dat je account goed beveiligd is met een sterk wachtwoord en tweefactorauthenticatie. 

Reacties