Je camera afdekken op je telefoon of laptop: wel of niet doen?
Je camera afdekken op je telefoon of laptop: noodzakelijk of niet?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
07/31/2024
4 min
0

Je camera afdekken op je telefoon of laptop: noodzakelijk of niet?

07/31/2024
4 min
0

In 2013 is een 27-jarige man opgepakt die de Facebook-, Skype- en e-mailaccounts van 350 vrouwen hackte en slachtoffers vervolgens voor de webcam liet strippen. Dit is een oud nieuwsbericht, maar dit onderwerp is relevanter dan ooit gezien de toenemende zorgen over privacy en beveiliging. En dan gaat het niet alleen om de camera op je telefoon, maar denk ook aan beveiligingcamera’s, je slimme deurbel en zelfs de babyfoon die je gebruikt.

Er bestaat een website waarbij onbeveiligde camera’s live mee te kijken is per land! Hierop staan sommige camera’s van iemands voor- of achtertuin:

Je camera afdekken op je telefoon of laptop: noodzakelijk of niet?

Ook zijn er voorbeelden waarin babyfoon’s zijn gehackt, en een hacker meekijkt in jouw huis. Als een slimme deurbel wordt gehackt, kan een hacker meekijken wanneer je thuiskomt en weer weggaat of op vakantie gaat om wellicht een woninginbraak te plannen. Deze fysieke camera’s heb je voor een reden in huis en ga je misschien niet afplakken, maar er zijn wel degelijk manieren waarop je je camera kan beveiligen.

Laten we eens dieper ingaan op de beveiliging van camera’s, en de redenen voor en tegen het afdekken van je camera en bepalen of het echt noodzakelijk is.

Waarom zou je je camera afdekken?

ik noem wat redenen waarom je je camera zou moeten afdekken.

Bescherming tegen hackers

Hackers kunnen via malware toegang krijgen tot je camera zonder dat je het merkt. Meestal gebeurt dit via een phishing-bericht, en als je hierop klikt wordt er malware geïnstalleerd. Dit fenomeen staat bekend als "camfecting". Het afdekken van je camera is een eenvoudige en effectieve manier om deze vorm van inbreuk op je privacy te voorkomen. Beveiliggingscamera’s, babyfoons en slimme deurbellen worden gehackt doordat vaak een zwak wachtwoord is ingesteld of zelfs het standaard wachtwoord. Door een sterk wachtwoord in te stellen en twee-factor authenticatie indien mogelijk, bescherm je jezelf tegen ongeautoriseerde toegang.

Voorkomen van ongewenste opnames

Als een hacker toegang heeft tot jouw computer of telefoon en de camera kan overnemen, kan een hacker ongewenste opnames van jou maken. Met deze beelden kan de hacker jou afpersen tot het betalen van geld, en anders zal de hacker jouw beelden openbaar maken. Dit noem je “sextortion”. Ook kunnen ze de opnames verkopen op het Darkweb aan andere cybercriminelen. Of gebruiken ze de informatie uit de opnames om nog een cyberaanval uit te voeren om bijvoorbeeld al jouw spaargeld te verkrijgen. Ze kunnen ook informatie verkrijgen over jouw vrienden en familieleden die via jou mogelijk slachtoffer worden van cybercrime.

Fysieke beveiliging is altijd effectief

Softwarematige beveiligingen kunnen soms falen. Er is vaak een kwetsbaarheid in de software waar hackers gebruik van maken om malware te kunnen installeren. Naast dat het slim is om altijd de laatste updates te installeren is een fysieke barrière zoals een cameralenskapje  een onfeilbare manier om te garanderen dat je camera niets kan registreren.

Je camera afdekken op je telefoon of laptop: noodzakelijk of niet?

Waarom zou je je camera niet afdekken?

En waarom zou je je camera niet afdekken?

Vertrouwen in beveiligingsupdates

Fabrikanten van besturingssystemen en apparaten brengen regelmatig beveiligingsupdates uit om kwetsbaarheden te dichten. Als je je apparaat en software up-to-date houdt, verminder je de kans aanzienlijk dat je gehackt wordt.

Handigheid en gebruiksgemak:

Het afdekken van je camera kan onhandig zijn, vooral als je regelmatig videoconferenties hebt of foto’s maakt. Het steeds weer verwijderen en terugplaatsen van een afdekking kan vervelend worden.

Moderne beveiligingsmaatregelen:

Veel moderne apparaten hebben ingebouwde led-lampjes die aangeven wanneer de camera actief is. Dit maakt het moeilijker voor malware om de camera onopgemerkt te activeren.

Cyberveilig

Conclusie: noodzakelijk of niet?

Ik denk dat het een no-brainer is of je wel of niet je camera moet afdekken. Het antwoord is namelijk JA! Gebruik ALTIJD een webcamcover. Je hebt tegenwoordig webcamcovers die je open en dicht kan doen. Als je dus een videocall hebt, dan kan je de webcamcover open schuiven zonder dat je die helemaal eraf moet halen.

Het is altijd verstandig om je bewust te zijn van de potentiële risico’s en maatregelen te nemen om je digitale privacy te beschermen. Naast het gebruik van webcamcovers zijn de volgende maatregelen ook heel erg belangrijk:

  • Zorg ervoor dat je apparaat up-to-date is
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Wees waakzaam bij het geven van toestemming aan apps, zoals toegang tot camera van apps die dit niet nodig hebben. Zo voorkom je ongewenste gebruik van je camera.
  • Gebruik een betrouwbare antivirus
  • Herken phishing

Uiteindelijk komt het neer op een balans tussen gemak en veiligheid die voor jou het beste werkt. Maar meekijken met een webcam of babyfoon door kwaadwillende vereisen goede beveiliging. Voor beveiligingscamera’s, slimme deurbel en je babyfoon geldt dat het belangrijkste is om een sterk wachtwoord op in te stellen en twee-factor authenticatie als dat mogelijk is. Daarnaast doe goed onderzoek in welke camera je koopt, sommige merken hebben betere beveiliging dan andere. Als je camerabeelden ergens opslaat, zoals vaak bij beveiligingscamera’s of een slimme deurbel, zorg dat je dit ook goed hebt beveiligd. Bijvoorbeeld in de cloud of op een harde schijf. Zorg ook altijd voor de laatste updates op deze apparaten.

Als laatste wil ik toch meegeven om na te denken over het gemak en de noodzaak. Als je op vakantiegaat is misschien de slimme deurbel niet nodig, en denk erover na om deze in die tijd af te plakken. Of als je kindje goed slaapt is een babyfoon ook niet meer nodig.

Reacties