Hoe kan ik mijn telefoon beschermen tegen hackers?
Hoe kan ik mijn telefoon beschermen tegen hackers?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
04/03/2023
3 min
0

Hoe kun je jouw telefoon beschermen tegen hackers?

04/03/2023
3 min
0

Hackers verbeteren constant hun werkwijze om in te breken op je telefoon. Een groot probleem, want je telefoon bevat al je persoonlijke gegevens, zoals je e-mail en je bankgegevens. Je wilt uiteraard voorkomen dat die op straat komen te liggen. Het is dan ook verstandig om je toestel goed te beschermen tegen hackers. 

Hoe je dat doet, lees je in dit blog!

Hoe wordt je telefoon gehackt?

Er zijn verschillende manieren waarop je het slachtoffer kunt worden van oplichters die je telefoon willen hacken. Jouw telefoon is net een computer en en tegenwoordig kun met een telefoon bijna alles doen wat je ook op een computer kunt doen. Denk aan het inloggen op social media apps, e-mail en je bankaccounts. Een phishingaanval is een bekend verschijnsel waar veel mensen vandaag de dag mee te maken krijgen. Je krijgt een phishinglink in je mail of per sms, waarna er schadelijke software op je telefoon geïnstalleerd wordt.

Malware of andere schadelijke software kan ook geïnstalleerd worden via onbetrouwbare downloads (denk aan apps op je telefoon, die je niet download via de Play of Apple Store). Telefoonhacks komen niet veel voor maar een bekend voorbeeld is Flubot. Dit een bekende malware waarvan met name Android gebruikers het slachtoffer werden.

Hoe je erachter komt of je apparaat gehackt is, leggen we je graag hieronder uit.

Hoe merk je dat je telefoon gehackt is?

Een eerste teken dat er iets niet klopt, is dat je telefoon plotseling veel langzamer werkt. Ook als je batterij sneller leeg is dan normaal, is malware hier mogelijk de oorzaak van. Zie je sms’jes of oproepen in de geschiedenis van je toestel die niet van jou zijn, dan weet je ook dat het foute boel is.

Ook de melding dat vreemden zich proberen aan te melden op een van je accounts, is een signaal dat er iets niet in de haak is.

Hoe kan ik mijn telefoon beschermen tegen hackers?

Tips om je telefoon te beveiligen

We geven je graag meer informatie over hoe je je smartphone beschermt tegen oplichters of cybercriminelen.

Updates

Het installeren van updates voorkomt kwetsbare plekken in je smartphone waar inbrekers gemakkelijk binnenkomen. Het is dan ook belangrijk om je apps op tijd te updaten!

Tweefactorauthenticatie voor accounts

Tweestapsverificatie zorgt voor een betere beveiliging. Je logt in en de betreffende app stuurt je vervolgens een unieke code. Deze heb je nodig om in de applicatie te komen.

Phishing

Wapen jezelf tegen online fraude, klik niet op foute linkjes en informeer jezelf over de laatste nieuwe phishing methodes en hoe je deze snel herkent.

Dubbele beveiliging

Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je toestel optimaal te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een gezichtsscan of een vingerafdrukscan. En geloof ons; dit is geen overbodige luxe! Ook een cijfercode of een wachtwoord kan je instellen als toegangscode voor jouw telefoon. Dit zorgt ervoor dat als jij je telefoon kwijt raakt of gestolen het moeilijk is om bij jouw data te komen.

Back-up

Een back-up zorgt ervoor dat je nooit je bestanden en foto’s kwijtraakt als je te maken krijgt met een virus. Als je een Android telefoon hebt, doe je dit met je Google account. Heb je een iPhone, dan kun je bij iCloud instellen dat je een dagelijkse kopie wilt laten maken van je gegevens.

Antivirus

Met een antivirusapp op je smartphone hou je hackers tegen die door middel van malware vrijspel proberen te krijgen op je smartphone. Voorbeelden hiervan zijn Avast, Kaspersky, AVG, McAfee en Bitdefender.

Cyberveilig

Apps downloaden

Wees je ervan bewust dat als je apps downloadt die niet uit de officiële appwinkel afkomstig zijn, je altijd het risico loopt om per ongeluk malware op je smartphone te installeren. Download je apps dus liever vanuit Play Store of Apple Store.

Wachtwoorden

Als eerste geldt dat sterke wachtwoorden extreem belangrijk zijn wanneer je cybercriminelen af wilt stoppen. Zorg altijd voor sterke wachtwoorden, verander wachtwoorden periodiek en sla ze op de juiste manier op. Het gebruik van een wachtwoordmanager voor je wachtwoorden is hierin de beste optie. Ook op je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan Kaspersky Password Manager, LastPass of 1Password. Als een hacker dan al in je telefoon zit, kan hij in elk geval niet inloggen in belangrijke accounts omdat je wachtwoord niet te kraken is.

Openbare wifi en VPN

Openbare wifinetwerken zijn een gemakkelijk doelwit voor criminelen. Omdat cybercriminelen een openbare wifi kunnen nabootsen zodat jouw telefoon hier automatisch verbinding mee maakt (zonder wachtwoord nodig te zijn). Die cybercrimineel kan dan veel dataverkeer zien en soms ook de inhoud hiervan.  Het is daarom verstandig om buitenshuis over te schakelen op 4G. Ook kun je gebruikmaken van VPN, dit staat voor Virtual Private Network.

Als je via VPN met het internet verbinding maakt, wordt al het internetverkeer door een versleutelde tunnel gestuurd. Dit betekent dat je anoniem en veilig kunt internetten. Met VPN heb je bovendien de mogelijkheid om je internetverkeer compleet af te schermen van de buitenwereld.

Verwijder openbare wifi netwerken die staan opgeslagen in jouw telefoon, omdat jouw telefoon hier automatisch verbinding mee probeert te maken.

Zet hackers buitenspel!

Het is altijd slim om hackers een stapje voor te blijven. Het helpt enorm wanneer je bekend bent met de basismaatregelen zoals sterke wachtwoorden, het herkennen van phishinglinks en het voorzichtig omgaan met internetten via openbare wifi.

Reacties