Foto’s van je kinderen op social media posten: waarom wel/niet?
Foto’s van je kinderen op social media posten: waarom wel of niet?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
06/11/2024
4 min
0

Foto’s van je kinderen op social media posten: waarom wel of niet?

06/11/2024
4 min
0

Onlangs verscheen dit filmpje op social media. Haar naam is Ella, maar het is een oudere versie van Ella gemaakt met AI. Ella spreekt haar ouders aan en vertelt dat doordat haar ouders foto’s van haar plaatsen sinds dat zij een kind is er een digitale vingerafdruk aanwezig is. Cybercriminelen kunnen deze beelden gebruiken om haar identiteit te gebruiken en haar ouders geld aftroggelen. Maar ook deepfakes maken van haar waarin zij dingen zegt die ze nooit heeft gezegd en dit wordt verspreid op het internet en haar school.

Op het eind smeekt Ella haar ouders om haar digitale identiteit te beschermen..

Een heftig filmpje, die zeker binnenkomt en vragen oproept. Het is tegenwoordig normaals dat we ons leven posten op social media, en dus ook speciale momenten van onze kinderen delen met familie, vrienden en zelfs een breder publiek. Toch roept het posten van foto's van kinderen op social media belangrijke vragen op over privacy en veiligheid. Laten we de voor- en nadelen verkennen.

Cyberveilig

Waarom je wel foto's van je kinderen mag posten

Wat zijn de voordelen? Waarom zou je het wel doen?

Delen van vreugde en trots

Foto’s van je kinderen posten kan een manier zijn om vreugde en trots te delen met je netwerk. Familie en vrienden die ver weg wonen, kunnen zo ook meegenieten van de mijlpalen en speciale momenten in het leven van je kind.

Documentatie van groei en herinneringen

Social media kan dienen als een soort digitaal fotoalbum. Het is een handige manier om herinneringen vast te leggen en terug te kijken op de groei en ontwikkeling van je kinderen.

Gemeenschapsgevoel

Ouders kunnen steun en advies vinden door foto's te delen in oudergroepen of gemeenschappen op social media. Het kan helpen om connecties te maken met andere ouders en ervaringen uit te wisselen.

Waarom je geen foto's van je kinderen zou moeten posten

En wat zijn redenen om het niet te doen?

Privacy en veiligheid

Het grootste nadeel van het delen van foto’s van je kinderen op social media is het risico op privacyinbreuken. Foto's kunnen zonder jouw toestemming worden gedeeld of gebruikt. Cybercriminelen kunnen ook informatie verzamelen die in nu of in de toekomst tegen je kind gebruikt kan worden. Een voorbeeld is: Whatsapp-fraude, door foto’s en filmpjes en namen, kan deze informatie gebruikt worden in een bericht naar de ouders waarin de cybercrimineel zich voordoet als het kind. Met de komst van AI zal het zelfs mogelijk zijn om iemands stem en gezicht na te bootsen. Een ander voorbeeld is: het verspreiden van deepfake (kinder)porno, dit is natuurlijk echt niet iets waar je over zou willen nadenken.  Maar wat ik toch wil benoemen dat dit mogelijk is. Criminelen gebruiken foto’s en filmpjes om deepfakes te maken.

Digitale voetafdruk

Alles wat online wordt geplaatst, blijft daar in principe voor altijd. De foto's die je nu deelt, kunnen in de toekomst gevolgen hebben voor je kind, bijvoorbeeld bij het solliciteren naar een baan of het aangaan van relaties.

Gebrek aan toestemming

Kinderen zijn vaak te jong om in te stemmen met het delen van hun foto's online. Het is belangrijk om na te denken over hoe zij zich in de toekomst zullen voelen over de foto’s die nu worden gedeeld.

Online pestgedrag

Foto’s kunnen soms leiden tot ongewenste aandacht of zelfs online pesten, zowel nu als in de toekomst. Dit kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en de mentale gezondheid van je kind. Ook door de komst van AI kunnen filmpjes worden gegeneerd waarbij het kind iets doet of zegt, wat nep is (deepfake), maar toch gebruikt kan worden door pesters.

Foto’s van je kinderen op social media posten: waarom wel of niet?

Tips voor veilig delen

Als je toch besluit foto's van je kinderen op social media te posten, zijn hier enkele tips om dit op een veilige manier te doen:

Privacy-instellingen

Controleer en gebruik de privacy-instellingen van je social media accounts. Zorg ervoor dat alleen mensen die je vertrouwt toegang hebben tot de foto's. Kies ervoor om jouw profiel niet op openbaar in te stellen, maar privé. Of je kan er soms ook voor kiezen dat bepaalde content alleen voor mensen die je vertrouwd zichtbaar is.

Beperk locatie-informatie

Deel geen locatiegegevens bij de foto's. Dit kan voorkomen dat mensen precies weten waar je kind zich bevindt.

Wees selectief

Denk na over welke foto's je deelt. Vermijd foto's waarop je kind kwetsbaar (ontbloot) of ongemakkelijk is afgebeeld.

Vraag toestemming

Voor oudere kinderen is het goed om hun toestemming te vragen voordat je een foto post. Dit leert hen ook over hun eigen digitale rechten en privacy.

Gebruik veilige platforms

Overweeg het gebruik van platforms die speciaal zijn ontworpen voor het delen van foto's binnen een besloten kring, zoals privé-fotoalbums of apps die zijn ontworpen voor gezinsgebruik.

Maak een backup van de foto’s en sla die offline op (op een harde schijf)

Als je foto’s plaatst op social media, zorg dat je een backup hebt. Sommige mensen gebruiken Facebook als hun opslaglocatie voor belangrijke foto’s (dit raad ik overigens sowieso niet aan). En als hun Facebook wordt gehackt zijn ze ook de foto’s kwijt. Zorg dat je altijd een backup maakt van je foto’s, in de cloud of zelfs offline op een harde schijf.

Blur of maskeer de identiteit van kinderen op de foto’s

Je kan tegenwoordig ook een sticker op het hoofd van jouw kindje plaatsen, zodat je wel een leuke foto kan posten zonder dat het gezicht herkenbaar in beeld is. Of zelfs helemaal blurren. Denk ook goed na over als je een foto post van andere kinderen die niet van jou zijn. Hiervoor heb je toestemming nodig van de ouders.

Conclusie

Het delen van foto’s van je kinderen op social media is een persoonlijke keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Hoewel het delen van deze momenten vreugde en verbondenheid kan brengen, is het belangrijk om de potentiële risico's voor privacy en veiligheid in gedachten te houden. Door bewust en verantwoordelijk te handelen, kun je een balans vinden tussen het vastleggen van waardevolle herinneringen en het beschermen van je kinderen.

Reacties