Telefoontje Ministry of Justice: dit moet je doen?
Hoe ga je om met dubieuze telefoontjes van het Ministry of Justice en andere oplichters?
Cybercriminaliteit
Gina Doekhie
Cybercriminaliteit
02/24/2023
3 min
0

Telefoontje van het Ministry of Justice of National Police: dit moet je weten!

02/24/2023
3 min
0

Word je gebeld door het Ministry of Justice, de National Police of de Dutch Supreme Court? Helaas ben je niet de enige die hier last van heeft. Nietsvermoedende mensen ontvangen steeds vaker dit soort vervelende telefoontjes. Fraudehelpdesk waarschuwt voor dit soort dubieuze telefoongesprekken, want hierachter schuilen brutale oplichters die uit zijn op je geld. 

Hoe werken dit soort telefoontjes, wat is het doel van de gesprekken en hoe handel je zodra je hiermee te maken krijgt?

Gebeld door het Ministry of Justice, wat betekent dit?

Wanneer je een telefoontje ontvangt van het Ministry of Justice, dan word je gebeld door een 06-nummer. Dit 06-nummer kan onbekend zijn. Het kan ook zijn dat je de naam Ministry of Justice in je scherm ziet staan. Het is voor hackers technisch mogelijk om dit te koppelen zodat het echter lijkt. Vervolgens wordt er een bandje afgespeeld in het Engels waarbij een vrouw vertelt dat je Burgerservicenummer wordt misbruikt of dat je betrokken bent bij criminele activiteiten. 

Het doel van dit soort telefoontjes is dat je wordt doorverbonden met een 'agent' die je vraagt om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Om op die manier je geld veilig te stellen en te bewijzen dat je geen crimineel bent. 

Hoe herken je dat je hiermee te maken hebt?

Ontvang je telefoontjes afkomstig van het Ministry of Justice, de National Police of de Dutch Supreme Court? Je krijgt een Engels gesproken bandje te horen. Dit klinkt robotachtig waardoor je direct hoort dat je geen echte persoon aan de lijn hebt. Is dit het geval, wees dan alert.

Wat vragen ze van je?

Het doel van dit soort robotachtige telefoontjes is om je door te verbinden met een zogenaamde 'agent'. Die medewerker moet jouw identiteit verifiëren, maar is vooral uit op je geld. Zodra je geld overmaakt, ben je dit kwijt. 

De agent kan je ook vragen om belangrijke gegevens door te geven of een programmaatje te downloaden. Hiermee kan hij in je computer kijken en op dubieuze wijze geldbedragen (laten) overboeken. 

Cyberveilig


Wat moet je doen als je hiermee te maken krijgt?

Ontvang je telefoontjes met een robotachtige stem en maak je uit het bandje op dat je wordt gebeld door het Ministry of Justice, de National Police of de Dutch Supreme Court? Hang direct op en toets NIET op ‘1’ om met een agent in gesprek te gaan. Het is verstandig de verbinding zo snel mogelijk te verbreken. Hierbij moet wel gezegd worden dat er niet direct iets ergs gebeurd als je iets langer aan de lijn hangt. Zolang je maar geen programmaatje installeert of geld overmaakt kan er niks gebeuren. 

Sowieso moet je nooit geld overmaken op basis van een bericht of telefoontje. Daarnaast doe je er goed aan het desbetreffende telefoonnummer te blokkeren of te markeren als spam. Blijven ze je lastigvallen? Overweeg dan om je telefoonnummer te wijzigen. 

Houd er altijd rekening mee dat je telefoonnummer nu in handen is van een partij die het misbruikt. Deze persoonsgegevens kunnen ook gebruikt worden in een volgende scam. Let hier goed op!

Hoe komen ze aan je nummer?

De grote vraag is: hoe komen cybercriminelen aan jouw telefoonnummer. Ondernemers zijn bijvoorbeeld vaak slachtoffer omdat ze online makkelijk vindbaar zijn. Via de eigen site of de Kamer van Koophandel. Maar er zijn meer manieren waarop cybercriminelen aan jouw gegevens komen. 

De kans is groot dat jouw gegevens voorkomen in een datalekHeb jij je gegevens al gecheckt op haveibeenpwned.com? Hier check je eenvoudig of ze zijn betrokken bij een datalek.

Het kan ook zijn dat gegevens openbaar staan op Facebook of Marktplaats. Kijk hiermee uit want hackers kunnen deze gegevens ook gebruiken. 

Als laatste kan het zijn dat jouw gegevens zijn verhandeld door cybercriminelen. Je gegevens zijn dan betrokken geweest bij een datalek en worden onderling door cybercriminelen verhandeld. Dit worden in de wereld van cybercriminelen ook wel combolijsten of leads genoemd. 

Vaak weten de bedrijven die gehackt zijn niet eens dat dit is gebeurd. Maar ondertussen worden wel jouw persoonsgegevens verhandeld. 

Helaas zul je alleen van de lijst van potentiële slachtoffers afkomen als je er niet in trapt! En anders een nieuw nummer nemen.

Wat is de relatie met spoofing?

Spoofing is een truc die wordt gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Dit wil zeggen dat deze oplichters telefoonnummers van particulieren, ondernemers of overheidsinstellingen kapen en vanuit die nummers rondbellen. Het bellen naar telefoonnummers doen ze willekeurig, maar het doel is altijd om persoonsgegevens te ontfutselen, een programmaatje te downloaden of geld over te boeken naar een onbekend rekeningnummer. 

Wees dus op je hoede wanneer je geen telefoontje verwacht en hang op zodra je een Engelssprekende robot aan de lijn krijgt. 

Korte samenvatting en conclusie

Neptelefoontjes afkomstig van het Ministry of Justice, de National Police of de Dutch Supreme Court, het is veel ondernemers en particulieren een doorn in het oog. Word je gebeld door een 06-nummer en hoor je een vrouw in het Engels tegen je praten? Hang direct op en laat je vooral niet doorverbinden met een medewerker. 

Blokker het desbetreffende telefoonnummer en maak eventueel melding bij de persoon of instantie waarvan het telefoonnummer wordt misbruikt voor dit soort doeleinden. Denk hierbij aan je telefoonprovider of het ministry van Justice. Ook is het verstandig om aangifte te doen en melding te maken bij de fraudehelpdesk.

Reacties