Het is ongelofelijk belangrijk om te checken of een website veilig of niet. Omdat je via een website wellicht kwaadaardige software binnen kan halen en op deze manier gehackt kan worden. Of omdat je persoonlijke gegevens deelt en/of transacties uitvoert.
Er zijn verschillende manieren om de veiligheid van een website te controleren voordat je er interactie mee hebt. In deze blog zullen we enkele handige tips delen om je te helpen bij het beoordelen van de veiligheid van een website.
Controleer de URL
Het eerste wat je kunt doen, is de URL van de website bekijken. Let op of de URL begint met "https://" in plaats van "http://". De "s" staat voor "secure" en geeft aan dat de verbinding versleuteld is, wat betekent dat de gegevens die je verstuurt, zoals wachtwoorden of creditcardinformatie, veilig worden verzonden.
Maar leer ook om domeinnamen te ontleden, om te kijken of deze juist is opgebouwd:
- Correct: https://www.bankieren.rabobank.nl (rabobank.nl is het hoofddomein)
- Fout: https://www.bankieren.rabobank.nu (.nu is niet de juiste domeinextensie)
- Fout: https://rabobank.bankieren.net (bankieren.net is hier het hoofddomein)
- Fout: https://www.bankieren.rab0bank.nl (er staat een cijfer 0 in plaats van de letter o)
Gebruik websites als Checkjelinkje, VeiligInternetten of URLScan om de website te controleren. Doe dit ook voor verkorte linkjes zoals tinyurl of bitly linkjes.
Zoek naar een slotje
Naast het controleren van de https in de URL, kun je ook zoeken naar een slotpictogram in de adresbalk van je browser. Dit geeft aan dat de website een geldig SSL-certificaat heeft en dat de verbinding beveiligd is. Maar helaas gebruiken phishing-criminelen inmiddels ook zo’n slotje om je vertrouwen te winnen. Dus wees je er bewust van dat een slotje niet meteen wil zeggen dat je de website kunt vertrouwen.
Controleer het privacybeleid
Een veilige website heeft meestal een duidelijk privacybeleid waarin wordt uitgelegd hoe de website omgaat met jouw persoonlijke gegevens. Zorg ervoor dat je het privacybeleid leest en begrijpt voordat je persoonlijke informatie deelt.
Zoek naar contactinformatie
Een betrouwbare website zou contactinformatie moeten verstrekken, zoals een fysiek adres, telefoonnummer of e-mailadres. Als een website geen contactgegevens heeft, kan dit een rode vlag zijn. Niet alleen contactinformatie, maar vaak staat er ook een KvK-nummer. Dit nummer kan je dan weer opzoeken op de website van kvk.nl.
Bekijk de reputatie van de website
Voordat je interactie hebt met een website, is het verstandig om de reputatie ervan te controleren. Je kunt online recensies lezen of zoeken naar ervaringen van andere gebruikers om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid van de website.
Gebruik browser-plugin Password Alert
Als jouw belangrijkste account een Gmail-account is en dus een bijbehorende Google-account, helpt de browser-pluging “Password Alert” jou om phishing-aanvallen tegen te gaan. De plugin stuurt je een waarschuwing zodra je jouw Google-wachtwoord invoert op een valse inlogpagina.
Gebruik een antivirusprogramma
Een antivirusprogramma kan helpen bij het detecteren van schadelijke inhoud op een website. Zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is en voer regelmatig scans uit op je apparaat.
Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie
Als je twijfelt over de veiligheid van een website, is het het beste om geen persoonlijke informatie te delen. Wees altijd voorzichtig met het verstrekken van gevoelige gegevens, tenzij je zeker weet dat de website veilig is.
Door deze stappen te volgen, kun je jezelf beschermen tegen online bedreigingen en ervoor zorgen dat je veilig surft op het internet. Onthoud altijd: het is beter om voorzichtig te zijn dan om later spijt te hebben.