Ondanks dat de meeste mensen weten dat een account snel gehackt kan worden met een zwak wachtwoord, gaat lang niet iedereen netjes met z'n wachtwoorden om. En dat terwijl je ze gebruikt voor accounts met zeer persoonlijke informatie. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om in te loggen in je bankomgeving of overheidsdiensten.
We weten allemaal hoe belangrijk het is om je wachtwoorden veilig te houden. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wanneer en hoe vaak je ze zou moeten updaten? Hoe belangrijk is het om regelmatig je wachtwoord te wijzigen, waar let je op bij het aanmaken van een wachtwoord en wat zijn de consequenties wanneer je hier slordig mee omgaat?
Waarom moet je wachtwoorden wijzigen?
Door tijdig je wachtwoorden te wijzigen, verklein je de kans dat anderen er met jouw gegevens vandoor gaan. Je wachtwoorden regelmatig updaten, is dus essentieel om cybercriminelen buiten de deur te houden. Hackers ontzeg je liever de toegang, want zodra je ze eenvoudig toegang geeft tot persoonlijke en financiële gegevens, kan dit vervelende gevolgen hebben.
Wachtwoord betrokken bij datalek? Direct je wachtwoord wijzigen!
Is jouw wachtwoord betrokken geweest bij een datalek? En zijn hierbij jouw accountgegevens gelekt? Wijzig direct je wachtwoorden om erger te voorkomen. Doe dit ook voor andere accounts waarbij je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Kies altijd voor een uniek wachtwoord voor elk account en maak gebruik van een wachtwoordmanager. Op de website haveibeenpwned.com kun jij kijken welke accounts in een datalek zitten, en dus welke wachtwoorden op straat liggen.
In de basis geldt: wijzig je wachtwoord regelmatig, mits het werkbaar blijft
In de digitale wereld gebruik je al snel tientallen accounts om in te loggen op allerlei websites. De meeste mensen vinden het lastig om unieke wachtwoorden te verzinnen voor elke website, maar dit is wel aan te raden. Gebruik daarom voor ieder een account een ander wachtwoord. Dit wachtwoord kun je ook genereren met een wachtwoordmanager. Je krijgt dan unieke wachtwoorden, die worden opgeslagen in een kluis.
Ontdek het gemak van een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden bewaart. Om toegang te krijgen tot deze wachtwoorden heb je slechts één hoofdwachtwoord nodig. De wachtwoordmanager genereert een nieuw wachtwoord wanneer je dit wilt. Maar je bent ook vrij om zelf een wachtwoord samen te stellen. Op die manier ben je beter beschermd tegen cybercriminelen.
Waar let je op bij het wijzigen van je wachtwoord?
Wil je een uniek en veilig wachtwoord om in te loggen bij je zorgverzekeraar, online bankomgeving of een socialmediaplatform? Kies altijd voor een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer en complexer je wachtwoord, hoe lastiger het is om te hacken. De allerbeste keuzes is een zogenaamde wachtwoordzin. Ook belangrijk is om voor elk account waarbij dat mogelijk is tweefactorauthenticatie aan te zetten!
Wachtwoorden binnen bedrijven: stel een policy op
Voor bedrijven geldt dat het raadzaam is om een duidelijke policy op te stellen met betrekking tot wachtwoordgebruik. Voor de hand liggende wachtwoorden zijn namelijk eenvoudig te kraken. Wil jij jouw bedrijf 'wachtwoordveilig' maken? Verplicht medewerkers om bijvoorbeeld iedere drie maanden hun wachtwoord te wijzigen. En zorg dat de wachtwoorden die medewerkers gebruiken voldoen aan de eisen voor goede en sterke wachtwoorden.
De gevolgen van slordig omgaan met wachtwoorden
Een zwak wachtwoord is makkelijk te kraken door cybercriminelen. Wat zijn de gevolgen voor particulieren en bedrijven?
Particulieren
Slordig omgaan met wachtwoorden, door ze niet veilig op te slaan maar ook door een zwak wachtwoord te kiezen, kan ertoe leiden dat jouw persoonlijke en financiële gegevens op straat komen te liggen. Hackers kunnen toegang krijgen tot jouw persoonlijke accounts en daarbij informatie stelen om identiteitsfraude te plegen. Zij kunnen dan op jouw naam bijvoorbeeld telefoonabonnementen openen of een auto huren. Met jouw persoonlijke informatie of toegang tot bijvoorbeeld jouw social media accounts, kunnen zij ook jouw vrienden proberen op te lichten uit jouw naam vanaf jouw account. Er kunnen ook bestellingen worden gedaan via jouw account(s) en/of je geeft criminelen toegang tot je bankrekening om daar criminele activiteiten op uit te voeren.
Bedrijven
Zwakke wachtwoorden kunnen cybercriminelen toegang geven tot de accounts van medewerkers. Dit betekent dat cybercriminelen verder kunnen infiltreren in je bedrijf. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van Business Email Compromise, CEO Fraude of ransomware. Dit zijn vormen van cybercrime binnen bedrijven. De financiële gevolgen kunnen enorm zijn. En bovendien riskeer je ook nog eens een boete vanuit de overheid vanwege slechte digitale beveiliging.
Gebruik altijd tweefactorauthenticatie
Bij tweefactorauthenticatie gebruik je een extra beveiligingsmethode om in te loggen op een website of applicatie. Na inloggen is er bijvoorbeeld een pincode nodig die per sms naar je telefoon wordt gestuurd. Door twee middelen in te zetten, maak je het hackers veel lastiger om toegang te krijgen tot jouw gegevens.
Tot slot
Sterke en unieke wachtwoorden zorgen voor een veilige entree in de digitale wereld. Wijzig daarom regelmatig je wachtwoorden en voorkom dat hackers er met jouw gegevens vandoor gaan. Log zoveel mogelijk in via tweefactorauthenticatie en gebruik een wachtwoordmanager om al je wachtwoorden veilig op te slaan in een digitale kluis.