Wachtwoordmanager: wel of niet gebruiken?
Wachtwoordmanager gebruiken
Wachtwoorden
Gina Doekhie
Wachtwoorden
01/30/2024
3 min
0

Wachtwoordmanager: wel of niet gebruiken?

01/30/2024
3 min
0

Ik denk dat een gemiddelde Nederlander tegenwoordig wel 100 online accounts heeft. Hier zijn geen statistieken van bekend, maar ikzelf heb 250 accounts opgeslagen in mijn wachtwoordmanager. Want tegenwoordig heb je voor alles een account nodig. Om online te winkelen maar ook voor jouw e-mail, zorgverzekering, ANWB-account en natuurlijk al jouw social media accounts.

Het is belangrijk om voor al deze accounts een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken. Dat betekent dat je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. Hoe ga je het wachtwoord van 100 verschillende accounts onthouden? De meeste mensen doen dat niet en gebruiken of hetzelfde wachtwoord voor meerdere account of ze gebruiken steeds een andere cijfer na hetzelfde basiswachtwoord, bijvoorbeeld Amsterdam1, Amsterdam2, Amsterdam3.. etc.

Het gevaar hiervan is dat jouw wachtwoord makkelijk te kraken is. Maar ook als jij ooit in een datalek bent voorgekomen waarbij een wachtwoord van een van jouw accounts is gelekt dat al jouw accounts waarbij jij ditzelfde wachtwoord gebruikte ook heel makkelijk gehackt kan worden. Want kwaadwillende hebben jouw wachtwoord al in handen of een deel van jouw wachtwoord.

Dus hoe kan je voor elk account een complex wachtwoord onthouden zonder ze ergens allemaal op te hoeven schrijven? Een wachtwoordmanager kan hier een handige oplossing voor bieden. In dit blogartikel zullen we bespreken wat een wachtwoordmanager is, hoe het werkt en of het de moeite waard is om er gebruik van te maken.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een programma op jouw telefoon en/of computer die het beheren en onthouden van wachtwoorden vereenvoudigt. Het stelt je in staat om al jouw wachtwoorden op één veilige locatie op te slaan, een digitale kluis. Je hoeft dan voortaan maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je accounts; dit wachtwoord versleutelt vervolgens al uw andere wachtwoorden en bewaart ze veilig.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager maakt in principe gebruik van versleutelingstechnieken om jouw wachtwoorden veilig op te slaan. Er bestaan verschillende soorten wachtwoordmanagers: online en offline. Bij online wachtwoordmanagers worden jouw wachtwoorden op een veilig online plek opgeslagen, meestal in de Cloud, en kan je vanaf elk apparaat bij jouw wachtwoorden. Wanneer u een website bezoekt die uw inloggegevens vereist, kan de wachtwoordmanager deze automatisch invullen, waardoor u tijd en moeite bespaart.

Dit kan je al beschermen tegen veel phishing-aanvallen, want als een website-adres niet correct is zal een wachtwoordmanager jouw inloggegevens daar niet automatisch invoeren. Goede online wachtwoordbeheerders zijn 1Password, LastPass, en Dashlane.

Offline wachtwoordmanager

Bij offline wachtwoordmanagers moet je zelf een back-up maken en als je deze op meerdere apparaten wil gebruiken dan moet je deze zelf bijhouden. Dit gebruiken meestal de meer technische gebruikers. Een voorbeeld van zo een wachtwoordmanager is KeePass.

Sterk wachtwoord generen

Alle wachtwoordmanagers kan je gebruiken om een sterk wachtwoord te genereren. Ook kun je een wachtwoordmanager gebruiken om notities op te slaan, zoals inlogcodes, pincodes, geheime sleutels en antwoorden op geheime vragen.

Voordelen van het gebruik van een wachtwoordmanager:

 Een wachtwoordmanager kent een aantal voordelen:

Sterke wachtwoorden:

Een wachtwoordmanager maakt het gemakkelijk om sterke en unieke wachtwoorden te genereren en te gebruiken voor al jouw online accounts. Dit verhoogt de veiligheid van de accounts en beschermt je tegen aanvallen zoals brute force of wachtwoordhergebruik.

Gemak en tijdsbesparing:

Met een wachtwoordmanager hoef je niet langer al jouw wachtwoorden te onthouden of te noteren. Je hoeft alleen het hoofdwachtwoord te onthouden en de wachtwoordmanager doet de rest, zoals automatisch inloggen op websites.

Veiligheid:

Wachtwoordmanagers bieden vaak bescherming tegen phishing-aanvallen. Als jij op een linkje klinkt naar een phishing-website zal de wachtwoordmanager jouw inloggegevens daar niet automatisch op invullen.

Nadelen en overwegingen:

Wat zijn de nadelen van een wachtwoordmanager

Afhankelijkheid van één wachtwoord:

Het is belangrijk om het hoofdwachtwoord veilig te houden, aangezien dit de sleutel is tot al jouw opgeslagen wachtwoorden. Als jij jouw hoofdwachtwoord vergeet of het in verkeerde handen valt, kun je mogelijk geen toegang meer krijgen tot al je accounts of heeft een kwaadwillende toegang tot al jouw wachtwoorden!

Potentiële beveiligingsrisico's:

Hoewel wachtwoordmanagers beveiligingsmaatregelen hebben om jouw gegevens te beschermen, bestaat er nog steeds een klein risico dat jouw wachtwoorden worden blootgesteld in geval van een datalek, bijvoorbeeld als een wachtwoordbeheerder wordt gehackt. Het is essentieel om te kiezen voor een betrouwbare en goed beveiligde wachtwoordmanager van een gerenommeerd bedrijf.

Conclusie:

Is het dus wel veilig, zo’n digitale kluis? Deze vraag is begrijpelijk: wachtwoordbeheerders worden soms gehackt. Daarom is het heel belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te gebruiken om jouw kluis zo veilig mogelijk te houden.

Over het algemeen kan het gebruik van een wachtwoordmanager een slimme keuze zijn om jouw online accounts te beveiligen en het beheer van uw wachtwoorden te vereenvoudigen. Het biedt sterke wachtwoorden, gemak en extra beveiligingsopties. Zorg ervoor dat u een betrouwbare en veilige wachtwoordmanager kiest, en vergeet niet om ook andere best practices te volgen, zoals het regelmatig wijzigen van uw hoofdwachtwoord en het inschakelen van tweestapsverificatie, om jouw online veiligheid verder te versterken.

Een wachtwoordbeheerder is altijd beter dan voor elke website hetzelfde of een soortgelijk wachtwoord gebruiken.

Reacties